Zrób na obiad fioletową zupę. Zadowolone będą nie tylko dzieci
Znudził ci się klasyczny kapuśniak? Zamiast zupy z białej kapusty, warto przygotować krem z tej czerwonej. Jego intensywnie fioletowy, "kosmiczny" wygląd zachwyci szczególnie najmłodszych, a słodkawo-kwaśny smak przypadnie do gustu każdemu domownikowi. Będą pasowały do niego różne przyprawy i dodatki.
Czerwona kapusta jest bogata w witaminy A, C, K oraz niektóre z grupy B, a także minerały tj. potas, wapń i magnez. Oprócz tego zawiera duże ilości błonnika, a ma mało kalorii - 31 kcal w 100 g. Swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, działającym przeciwzapalnie i antystarzeniowo. Warto zrobić z niej sałatkę, surówkę, ale też fioletową zupę, o której mało kto słyszał. Sprawdź prosty przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe.
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty;
- 3 ziemniaki;
- 3 marchewki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 l bulionu warzywnego;
- 100 ml jogurtu greckiego;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 2 szczypty gałki muszkatołowej, sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Żeby zrobić zupę z czerwonej kapusty, na początek trzeba poszatkować to warzywo. Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę, a cebule i czosnek drobno posiekaj.
W kolejnym kroku zacznij podsmażać w garnku z rozgrzanym olejem cebulę, a gdy się zeszkli, to dodaj jeszcze czosnek. Podsmażaj go przez chwilę.
Następnie dodaj kapustę, marchewki, ziemniaki i całość podsmażaj jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlej bulion i dopraw go przyprawami.
Fioletową zupę gotuj przez około 25 minut, do miękkości warzyw. Na koniec zblenduj ją, zabiel jogurtem greckim i zakwaś sokiem z cytryny.
W powyższym przepisie używamy pikantno-korzennego kminku oraz korzenno-orzechowej gałki muszkatołowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby doprawić zupę z czerwonej kapusty innymi przyprawami tj. tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek. Jeśli jednak wolisz korzenne przyprawy, to możesz dodać goździki oraz cynamon.
Fioletową zupę najlepiej podawać z chrupiącą bagietką, grzankami czosnkowymi albo chlebem razowym. Warto udekorować ją kleksem jogurtu greckiego oraz obsypać groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami słonecznika albo ziołami tj. koperek, natka pietruszki czy szczypiorek.
Zobacz też:
Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy
Jabłecznik bez pieczenia? To ciasto zrobisz w kwadrans i zaskoczysz gości