Reklama
Reklama

Zrób na obiad fioletową zupę. Zadowolone będą nie tylko dzieci

Znudził ci się klasyczny kapuśniak? Zamiast zupy z białej kapusty, warto przygotować krem z tej czerwonej. Jego intensywnie fioletowy, "kosmiczny" wygląd zachwyci szczególnie najmłodszych, a słodkawo-kwaśny smak przypadnie do gustu każdemu domownikowi. Będą pasowały do niego różne przyprawy i dodatki.

Czerwona kapusta jest bogata w witaminy A, C, K oraz niektóre z grupy B, a także minerały tj. potas, wapń i magnez. Oprócz tego zawiera duże ilości błonnika, a ma mało kalorii - 31 kcal w 100 g. Swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, działającym przeciwzapalnie i antystarzeniowo. Warto zrobić z niej sałatkę, surówkę, ale też fioletową zupę, o której mało kto słyszał. Sprawdź prosty przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

Przepis na zupę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty;
  • 3 ziemniaki;
  • 3 marchewki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 100 ml jogurtu greckiego;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 2 szczypty gałki muszkatołowej, sól i pieprz wedle uznania.

Przygotowanie:

Żeby zrobić zupę z czerwonej kapusty, na początek trzeba poszatkować to warzywo. Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę, a cebule i czosnek drobno posiekaj. 

W kolejnym kroku zacznij podsmażać w garnku z rozgrzanym olejem cebulę, a gdy się zeszkli, to dodaj jeszcze czosnek. Podsmażaj go przez chwilę. 

Następnie dodaj kapustę, marchewki, ziemniaki i całość podsmażaj jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlej bulion i dopraw go przyprawami. 

Fioletową zupę gotuj przez około 25 minut, do miękkości warzyw. Na koniec zblenduj ją, zabiel jogurtem greckim i zakwaś sokiem z cytryny

Z czym podawać fioletową zupę?

W powyższym przepisie używamy pikantno-korzennego kminku oraz korzenno-orzechowej gałki muszkatołowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby doprawić zupę z czerwonej kapusty innymi przyprawami tj. tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek. Jeśli jednak wolisz korzenne przyprawy, to możesz dodać goździki oraz cynamon. 

Fioletową zupę najlepiej podawać z chrupiącą bagietką, grzankami czosnkowymi albo chlebem razowym. Warto udekorować ją kleksem jogurtu greckiego oraz obsypać groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami słonecznika albo ziołami tj. koperek, natka pietruszki czy szczypiorek. 

Zobacz też:

Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy

Jabłecznik bez pieczenia? To ciasto zrobisz w kwadrans i zaskoczysz gości

Szybka babka na weekend. Z tego przepisu zawsze się udaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa