Zrób jajecznicę w ten sposób, a będzie puszysta i kremowa jak nigdy. To sekret szefa kuchni
Jajecznica to jedno z prostszych do wykonania dań. Chcąc, aby była puszysta i aksamitna, okazuje się być jednak nie lada wyzwaniem. Wielu szefów kuchni tworzy z niej prawdziwy rarytas. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować idealną jajecznicę w swojej kuchni. Posmakuje całej rodzinie i z pewnością będą prosić o dokładkę.
Odpowiedni posiłek na śniadanie wpływa na dawkę energii oraz dobre samopoczucie w trakcie dnia. Jajecznica wyłania się tutaj jako idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zadowoli nawet największego niejadka. A jak sprawić, żeby zawsze wychodziła idealnie puszysta i kremowa? Wystarczy wypróbować trik stosowany przez szefa kuchni.
Obok omletów i owsianki, jajecznica jest chętnie wybieranym śniadaniem na ciepło. Pożywna i łatwa w przygotowaniu, co jest szczególnie ważne w porannym pośpiechu. Wystarczy kilka jajek, ulubione dodatki i pyszny posiłek gotowy.
Większość osób nie przywiązuje wagi do sposobu wykonywania jajecznicy. Zdaniem wielu kucharzy jest to powszechny błąd, który można łatwo wyeliminować i zyskać dzięki temu jeszcze wspanialszy posiłek. Ważne są dobrej jakości składniki oraz sposób przygotowania. Idealnie puszysta jajecznica jest prostsza niż myślisz.
Można ją osiągnąć między innymi wcześniejszym przygotowaniem masy z jajek. Często jajecznicę przygotowuje się, wbijając od razu jajka na rozgrzaną patelnię. Chcąc zaoszczędzić czas, tracimy jednocześnie puszystość jajecznicy. Aby temu zapobiec, wystarczy na chwilę przed smażeniem połączyć jajka z masłem i dodatkami w misce, a następnie taką masę wylać na powoli nagrzewającą się patelnie. To jednak niejedyny sposób na idealną jajecznicę. Pewien przepis używają nawet szefowie kuchni.
Przeczytaj również: Zrób na śniadanie zamiast owsianki. Zdrowe i chrupiące gofry z płatków owsianych
Chcąc spróbować aksamitnej w smaku jajecznicy, warto wykorzystać ten przepis, który jest równie szybki i prosty w wykonaniu. Dodatkowo może przynieść wspaniałe smakowe efekty, ponieważ jajecznica zyska idealną konsystencję. Raz przygotowana w taki sposób, regularnie będzie pojawiać się na twoim stole. Niejeden szef kuchni wykonuje jajecznicę według tego przepisu.
Składniki potrzebne do wykonania jajecznicy:
- 5 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalne dodatki: pieczarki, pomidor, cebula, boczek
Oprócz dobrej jakości składników na finalny smak jajecznicy wpływ ma również sposób jej przygotowania. Rozpocznij więc od wbicia jajek do miski. Dodaj do nich szczypiorek wraz z solą i pieprzem dla smaku. Energicznie wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
W tym samym czasie rozgrzej na patelni masło. Przed wlaniem na nią masy, odlej 2 łyżki do mniejszej miseczki. Mieszaj masę z jajek na patelni aż do delikatnego ścięcia. Następnie wlej odlaną część masy jajecznej oraz łyżkę śmietany. Ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną jajecznicę przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru