Reklama
Reklama

Zrób jajecznicę w ten sposób, a będzie puszysta i kremowa jak nigdy. To sekret szefa kuchni

Jajecznica to jedno z prostszych do wykonania dań. Chcąc, aby była puszysta i aksamitna, okazuje się być jednak nie lada wyzwaniem. Wielu szefów kuchni tworzy z niej prawdziwy rarytas. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować idealną jajecznicę w swojej kuchni. Posmakuje całej rodzinie i z pewnością będą prosić o dokładkę. 

Odpowiedni posiłek na śniadanie wpływa na dawkę energii oraz dobre samopoczucie w trakcie dnia. Jajecznica wyłania się tutaj jako idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zadowoli nawet największego niejadka. A jak sprawić, żeby zawsze wychodziła idealnie puszysta i kremowa? Wystarczy wypróbować trik stosowany przez szefa kuchni.  

Jajecznica to lubiana propozycja na śniadanie  

Obok omletów i owsianki, jajecznica jest chętnie wybieranym śniadaniem na ciepło. Pożywna i łatwa w przygotowaniu, co jest szczególnie ważne w porannym pośpiechu. Wystarczy kilka jajek, ulubione dodatki i pyszny posiłek gotowy.  

Większość osób nie przywiązuje wagi do sposobu wykonywania jajecznicy. Zdaniem wielu kucharzy jest to powszechny błąd, który można łatwo wyeliminować i zyskać dzięki temu jeszcze wspanialszy posiłek.  Ważne są dobrej jakości składniki oraz sposób przygotowania. Idealnie puszysta jajecznica jest prostsza niż myślisz.

Można ją osiągnąć między innymi wcześniejszym przygotowaniem masy z jajek. Często jajecznicę przygotowuje się, wbijając od razu jajka na rozgrzaną patelnię. Chcąc zaoszczędzić czas, tracimy jednocześnie puszystość jajecznicy. Aby temu zapobiec, wystarczy na chwilę przed smażeniem połączyć jajka z masłem i dodatkami w misce, a następnie taką masę wylać na powoli nagrzewającą się patelnie. To jednak niejedyny sposób na idealną jajecznicę. Pewien przepis używają nawet szefowie kuchni.  

Przeczytaj również: Zrób na śniadanie zamiast owsianki. Zdrowe i chrupiące gofry z płatków owsianych

Przepis na jajecznicę według szefa kuchni

Chcąc spróbować aksamitnej w smaku jajecznicy, warto wykorzystać ten przepis, który jest równie szybki i prosty w wykonaniu. Dodatkowo może przynieść wspaniałe smakowe efekty, ponieważ jajecznica zyska idealną konsystencję. Raz przygotowana w taki sposób, regularnie będzie pojawiać się na twoim stole. Niejeden szef kuchni wykonuje jajecznicę według tego przepisu. 

Składniki potrzebne do wykonania jajecznicy:  

  • 5 jajek  
  • 1 łyżka masła  
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany  
  • Szczypiorek
  • Sól  
  • Pieprz 
  • Opcjonalne dodatki: pieczarki, pomidor, cebula, boczek  

Oprócz dobrej jakości składników na finalny smak jajecznicy wpływ ma również sposób jej przygotowania. Rozpocznij więc od wbicia jajek do miski. Dodaj do nich szczypiorek wraz z solą i pieprzem dla smaku. Energicznie wymieszaj trzepaczką lub widelcem.  

W tym samym czasie rozgrzej na patelni masło. Przed wlaniem na nią masy, odlej 2 łyżki do mniejszej miseczki. Mieszaj masę z jajek na patelni aż do delikatnego ścięcia. Następnie wlej odlaną część masy jajecznej oraz łyżkę śmietany. Ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną jajecznicę przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.  

Zobacz też:

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy