Reklama
Reklama

​Zostały ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Przygotuj z nich pyszny azjatycki makaron

Ziemniaki to podstawowy dodatek do obiadu w większości polskich domów. Jednak często się zdarza, że nagotujemy ich zbyt dużo i reszta zostanie w naszym garnku. Jeśli nie chcesz kolejny raz robić klusek śląskich czy kopytek, wypróbuj przepis na szybki azjatycki makaron z ziemniaków.

Na polskich stołach ziemniaki są tak pospolite, że mało kto pamięta o ich właściwościach. Warto je jeść przede wszystkim ze względu na regulowanie pracy układu pokarmowego, zapobieganie skurczy mięśni czy wspomaganie wzroku.

Azjatycki makaron z ziemniaków — składniki

Do przygotowania azjatyckiego makaronu z ziemniaków potrzebne będzie:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej ugotowanych dzień wcześniej)
  • 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka czarnego octu
  • 1 łyżka gochugaru
  • 1 cebula dymka

Zamiast czarnego octu możemy wykorzystać ocet jabłkowy z czarnym bzem. Natomiast jeśli nie mamy gochugaru (grubo mielona koreańska papryka), najlepiej wybrać chili w płatkach.

Do przygotowania azjatyckiego makaronu z ziemniaków używamy koniecznie zimnych kartofli, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej. Ciepłe absorbują zbyt dużo mąki, przez co kluski wyjdą twarde.

Jak przygotować azjatycki makaron z ziemniaków?

Zagotowujemy wodę na ziemniaki. Kartofle obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w całości lub w kawałkach. Następnie odcedzamy i studzimy. Ziemniaki umieszczamy w dużej misce, wsypujemy skrobię i całość ugniatamy do momentu uzyskania formy ciasta. Kulkę dzielimy na małe porcje, które następnie rolujemy w wałki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań — mogą być grubsze lub cieńsze oraz krótsze, lub dłuższe. Makaron z ziemniaków gotujemy do momentu wypłynięcia. Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i wykładamy do miski.

Całą dymkę kroimy w piórka i wrzucamy do makaronu. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. W małym rondelku rozgrzewamy olej do momentu, aż zacznie dymić. Wtedy wlewamy olej do makaronu i całość mieszamy. Azjatycki makaron z ziemniaków możemy jeszcze posypać sezamem.

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania