Reklama
Reklama

Została ci resztka dżemu w słoiku? Nie wyrzucaj, zrób z niego dressing do sałatek

Często na dnie słoiczka zostaje nam resztka dżemu, którą nie wiemy, jak wykorzystać, więc zazwyczaj po prostu wyrzucamy ją wraz z opakowaniem. Jednak istnieje sposób, dzięki któremu nie będziemy marnotrawić jedzenia i zyskamy tym samym pyszny dressing do sałatki. Sprawdź, jak go zrobić i co dodać do sosu, aby zachwycił wszystkich gości.

Sosy do sałatek dodają im dodatkowego smaku i uroku. Najpopularniejsze są te robione na bazie oliwy. Jednak istnieje nietypowy przepis na dressing, który nie tylko będzie idealnie doprawiony, ale i pomoże nam wykorzystać pozostałe resztki jedzenia. Podpowiadamy, jak stworzyć pyszny sos z dodatkiem dżemu.

Jak przygotować smaczny dressing do sałatki?

Chcąc dodać charakteru i smaku naszym sałatkom, możemy zrobić do nich dressing, dzięki czemu potrawa będzie jeszcze lepsza. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednie doprawienie naszej sałatki, niezależnie od tego czy jest ona zrobiona na bazie kapusty pekińskiej, sałaty lodowej, rukoli czy jeszcze innych produktów.

Ważną zasadą dotyczącą zrobienia idealnej sałatki, jest stworzenie dressingu, który będzie skomponowany z kilku smaków:

  • Smaku ostrego (jest to np. pieprz lub papryka ostra w proszku),
  • Smaku słodkiego (np. cukier lub miód),
  • Smaku słonego (sól, sos sojowy),
  • Smak kwaśny (ocet, sok z cytryny).

Wszystko to łączymy ze sobą za pomocą oliwy czy oleju, które stanowią nośnik smaku. Dzięki tym prostym zasadom nasz sos do sałatki zawsze wyjdzie smaczny i idealnie doprawiony. Warto jednak zachować umiar w dodawaniu przypraw, aby zachować naturalny smak sałatki.

Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach

Sos z dżemu - jak go zrobić?

Nietypowy dressing możemy zrobić, wykorzystując pozostały dżem, który spełni warunek kwaśnego lub słodkiego smaku w sosie. Wystarczy, że dodamy pozostałe elementy, a stworzymy idealną polewę do naszej sałatki.

Warto do dressingu dodać odrobinę pieprzu i musztardy, dzięki czemu zapewnimy ostry smak. Natomiast słoność uzyskamy oczywiście dzięki soli lub używając sosu sojowego. Natomiast jeśli nasz dżem jest słodki, to możemy dolać do niego soku z cytryny lub octu. W przypadku, gdy sam dżem jest kwaśny, wtedy to dodajemy nieco miodu lub cukru.

Całość łączymy za pomocą oliwy z oliwek lub stosując inny zdrowy olej roślinny. Dzięki tej mieszance uzyskamy smaczny dressing, który będzie idealnie współgrał z każdą sałatką.

Zobacz też:

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki | przetwory