Przepis na domowy ser. Potrzebujesz tych trzech, tanich składników oraz mieszanki ziół i przypraw
Biały ser można samodzielnie przygotować ze składników, które każdy z nas ma swojej kuchni. Dodatkowo wzbogacamy go o zioła i przyprawy, aby był jeszcze bardziej aromatyczny. Taki domowy ser smakuje wspaniale, szczególnie na śniadanie. Poznaj prosty przepis na zdrowy i pyszny produkt.
Przepis na domowy ser jest bardzo prosty. Produkt ten można spożywać o każdej porze dnia. Smakuje wspaniale ze świeżym pieczywem. Możemy także używać go do sałatek lub jako składnik past.
Do przygotowania domowego sera potrzebujemy trzech, tanich i łatwo dostępnych produktów, które kupimy w każdym sklepie. Dodatkowo przepis wzbogaciliśmy o zioła i przyprawy.
Jakich zatem składników potrzebujemy? Oto krótka lista:
- 1 l mleka 3,2%;
- 1 l kefiru;
- 4 jajka;
- 2 łyżki świeżych ziół;
- przyprawy: 4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka oregano.
Przepis możemy modyfikować wedle uznania. Przykładowo kefir zastępujemy śmietaną i używamy innych, ulubionych ziół i przypraw. Można też wykorzystać tylko sól.
Przygotowując domowy ser, na początek wlewamy do miski kefir, wbijamy jajka i dosypujemy sól. Wszystko mieszamy do momentu połączenia składników.
W kolejnym kroku do garnka wlewamy mleko, a do niego wcześniej przygotowane składniki. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zauważymy grudki, to wtedy jeszcze bardziej zmniejszamy moc palnika, podgrzewamy i mieszamy składniki przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień.
Następnie dosypujemy mieszankę ziół i przypraw. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy garnek do delikatnego ostygnięcia.
Później durszlak wykładamy gazą, a pod nim kładziemy większą miskę. Przelewamy mleko i odstawiamy je na 15 minut, żeby odsączyć serwatkę.
Na koniec gazę zbieramy jak woreczek i odciskamy, jej końce związujemy i pozostawiamy na durszlaku. Domowy ser obciążamy słoikiem z wodą, a durszlak wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pamiętajmy, aby podstawić pod niego głęboki talerz.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz