Znudziło ci się ciasto z rabarbarem? Zastąp je tym, a zniknie co do okruszka
Wiosną i latem wykorzystujemy dary natury w kuchni - jednym z nich jest rabarbar. Choć najczęściej trafia to ciast, to warto spróbować czegoś nowego. Zrób pyszne rabarbarowe muffiny. Przygotujesz je w kilka chwil, a znikną z talerza jeszcze szybciej i to do ostatniego okruszka.
Nie ma nic lepszego niż połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych owoców. Właśnie takie są rabarbarowe muffiny dodatkowo podkręcone delikatną, maślaną kruszonką. Wystarczy połączyć kilka składników, przelać je do foremek, a resztę zrobi piekarnik. Sprawdź prosty przepis.
Ciasto na rabarbarowe muffiny robi się popularnych składników - z pewnością każdy z nas ma je w swojej kuchni. W tym przepisie dodajemy rabarbar, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inne owoce np. truskawki, na które również trwa sezon. Możemy też wzbogacić te małe wypieki o ziarenka z laski cynamonu, rodzynki, żurawinę czy orzechy.
Składniki na ciasto:
- 100 g rabarbaru + 1 łyżka cukru;
- 100 g jogurtu naturalnego;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka miękkiego masła;
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Żeby zrobić rabarbarowe muffiny, na początek przygotowujemy rabarbar: odcinamy jego końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie odcedzamy rabarbar i do soku z niego dodajemy jogurt, jajko, olej i cukier. Całość miksujemy do momentu połączenia składników.
W kolejnym kroku do powstałej masy dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do papilotek do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy kawałki rabarbaru, delikatnie je dociskając.
Następnie robimy kruszonkę: wystarczy wymieszać wszystkie składniki - powstaną okruszki, którymi obsypujemy wierzch muffinek. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Zobacz też:
Carbonara nigdy więc się nie zważy. Wystarczy ten trik od włoskiego mistrza gotowania
Nie ma ości, ma mało kalorii i dużo białka. Lepsza niż łosoś i dorsz
Chcesz schudnąć przed wakacjami? Koniecznie wprowadź to do diety