Zmieszaj mąkę, majonez i kilka dodatków. Zrobisz błyskawiczną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi
Chcąc przygotować smaczną i oryginalną przekąskę na przyjęcie z przyjaciółmi, wcale nie musimy sięgać po wyrafinowane składniki. Wystarczy nam trochę mąki, majonezu oraz parę innych produktów, dzięki którym stworzymy pyszną przekąskę, która błyskawicznie będzie znikała z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kremowe, chrupiące i pełne sera paluszki.
Chrupiące serowe paluszki to idealny pomysł nie tylko na imprezę, ale i jako przekąska na wynos czy smaczny podwieczorek. Wystarczy nam zaledwie kilka składników, aby cieszyć się nietypową i sycącą potrawą, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
Szukając przepisu na smaczną i szybką przekąskę, która sprawdzi się na wynos, jak i na imprezę, warto wypróbować receptury na pełne sera paluszki. Wpisują się one w gusta nie tylko dzieci, ale i dorosłych, dzięki czemu szybko znikają z talerzy.
W dodatku nie są one skomplikowaną potrawą i wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się ich kremowym smakiem. Oto niezbędne produkty:
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki,
- 4 łyżki majonezu,
- ser feta (ilość wedle uznania),
- ser żółty (ilość wedle uznania),
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Czytaj również: Sałatka z jajkiem, którą robię nie tylko na Wielkanoc. By ją przyrządzić, wystarczy kwadrans
Przyrządzanie pysznych paluszków nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu, a samo danie na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Przygotowywanie tej przekąski rozpoczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy do niej majonez i mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy ser żółty oraz ser feta. Do miski dorzucamy także posiekaną natkę pietruszki i wlewamy mleko.
Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na paski. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oleju i smażenie na nim pasków ciasta do momentu, aż uzyska ono złocisty kolor.
Po usmażeniu pasków wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paluszki powinny wyjść chrupiące i pełne sera. Najlepiej podawać je z dodatkiem jogurtu naturalnego, sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki