Reklama
Reklama

Zmieszaj mąkę, majonez i kilka dodatków. Zrobisz błyskawiczną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi

Chcąc przygotować smaczną i oryginalną przekąskę na przyjęcie z przyjaciółmi, wcale nie musimy sięgać po wyrafinowane składniki. Wystarczy nam trochę mąki, majonezu oraz parę innych produktów, dzięki którym stworzymy pyszną przekąskę, która błyskawicznie będzie znikała z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kremowe, chrupiące i pełne sera paluszki.

Chrupiące serowe paluszki to idealny pomysł nie tylko na imprezę, ale i jako przekąska na wynos czy smaczny podwieczorek. Wystarczy nam zaledwie kilka składników, aby cieszyć się nietypową i sycącą potrawą, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Jak przygotować pyszną przekąskę? Tych składników będziesz potrzebował

Szukając przepisu na smaczną i szybką przekąskę, która sprawdzi się na wynos, jak i na imprezę, warto wypróbować receptury na pełne sera paluszki. Wpisują się one w gusta nie tylko dzieci, ale i dorosłych, dzięki czemu szybko znikają z talerzy.

W dodatku nie są one skomplikowaną potrawą i wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się ich kremowym smakiem. Oto niezbędne produkty:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • ser feta (ilość wedle uznania),
  • ser żółty (ilość wedle uznania),
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Czytaj również: Sałatka z jajkiem, którą robię nie tylko na Wielkanoc. By ją przyrządzić, wystarczy kwadrans

Jak przygotować serową przekąskę dla całej rodziny? Ten przepis jest prostszy niż myślisz

Przyrządzanie pysznych paluszków nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu, a samo danie na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Przygotowywanie tej przekąski rozpoczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy do niej majonez i mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy ser żółty oraz ser feta. Do miski dorzucamy także posiekaną natkę pietruszki i wlewamy mleko.

Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy i kroimy na paski. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oleju i smażenie na nim pasków ciasta do momentu, aż uzyska ono złocisty kolor.

Po usmażeniu pasków wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paluszki powinny wyjść chrupiące i pełne sera. Najlepiej podawać je z dodatkiem jogurtu naturalnego, sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.


Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy