Reklama
Reklama

Zerwij w parku lub na łące i zrób marmoladę. Tania, smaczna i bardzo zdrowa

Wiosna to idealny czas, by wykorzystać to, co daje natura, a jest tego całkiem sporo. Okazuje się bowiem, że domowe przetwory można przygotować również z popularnego złocistego kwiatu, jakim jest mniszek lekarski. Roślina ta często traktowana jest jako chwast, a w rzeczywistości pełna jest cennych witamin i minerałów. Teraz możesz przygotować z niej smakowitą marmoladę z dodatkiem pomarańczy. Dowiedz się, jak ją przyrządzić.

Mniszek lekarski to roślina, która przez wiele osób jest niedoceniana. W rzeczywistości od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej za swoje wszechstronne właściwości. Mowa między innym o działaniu antywirusowym i oczyszczającym. Ponadto mniszek lekarski wpływa na trawienie, łagodzi kaszel i katar, a także wzmacnia odporność. Zalet ma jednak o wiele więcej, dlatego warto go wykorzystać. Można to między innymi zrobić, przygotowując z niego marmoladę.  

Marmolada z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto ją przygotować?

Mniszek lekarski to cenne źródło takich witamin, jak A, C i K, a także antyoksydanty, inuliny oraz flawonoidów. Dzięki tak bogatemu składowi wspiera organizm na wielu płaszczyznach, dlatego warto wykorzystać go do zrobienia domowych przetworów. To naturalny eliksir zdrowia, który bez problemu można przygotować samodzielnie. Działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i wspierająco, jeśli chodzi o odporność czy trawienie.  

Jest to więc prawdziwe dobra zamknięte w zaskakującym smaku. Teraz jest dobry moment na jej przygotowanie, gdyż kwiaty mniszka lekarskiego kwitną jedynie przez kilka tygodni, na przełomie kwietnia i maja. Jeśli przygotujesz tę marmoladę teraz, będziesz mogła się nią cieszyć przez cały rok.  

Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów. Połączenie miodowego, lekko ziołowego posmaku mniszka lekarskiego z orzeźwiającą nutą pomarańczy tworzy smak, który doskonale sprawdzi się do kanapek, naleśników, a także różnych deserów i słodkości.  

Zobacz także: Szparagi ciągle wychodzą gorzkie? Wystarczy, że dodasz to do wody

Jak zrobić marmoladę z mniszka lekarskiego? Z dodatkiem pomarańczy smakuje obłędnie

Połączenie mniszka lekarskiego z pomarańczą dla wielu osób zdaje się być dość zaskakujące. To jednak prosty sposób, aby przygotować domowe przetwory, z tego co dała natura. To nie tylko smaczny przysmak, ale i pełen zdrowia produkt, który warto włączyć do swojej diety. Do przygotowania domowej marmolady z mniszka lekarskiego potrzebujesz:  

  • 1 kg płatków z kwiatów mniszka (bez szypułek)  
  • 500 g cukru żelującego do przetworów (z pektyną i kwaskiem cytrynowym) 
  • 1 l wody  
  • Świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny  
  • 3 pomarańcze  
  • Łyżka goździków w proszku  
  • 3 małe laski cynamonu  

Sposób przygotowania:  

Robienie domowej marmolady zacznij od rozłożenia zebranych kwiatów na płasko, aby wyszły z nich ewentualne robaczki. Następnie oberwij z nich żółte płatki. Może to chwilę potrwać, ale zdecydowanie jest to warte zachodu.  

Żółte płatki wrzucaj partiami do garnka z wodą. Te będą chłonąć wodę podczas podgrzewania, ale tak właśnie ma być. Dodaj cukier, goździki i laski cynamonu. Całość warz przez około 15-20 minut i odstaw na 10-12 godzin.  

Następnego dnia dodaj sok z cytryny oraz pomarańcze pokrojone w kostkę obrane ze skórek. Całość ponownie gotuj przez około 20 minut, aż pomarańcze zmiękną. Z lekko ostudzonej masy wyjmij laski cynamonu, a następnie całość zblenduj. 

Powstałą masę przełóż do garnka i ponownie zagotuj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej rób to przez około godzinę. Gorący mus przełóż do słoików, które powinny się same zawekować. Przygotowaną marmoladę z mniszka lekarskiego i pomarańczy wykorzystuj w swojej kuchni do pieczywa lub słodkich deserów. Smacznego! 

Zobacz też:

​Tyle minut należy grillować kiełbasę. Większość osób robi to źle

Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy

​To najprostsza i najszybsza pizza, jaką możesz zrobić. Nie musisz nawet włączać piekarnika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | zdrowie