Reklama
Reklama

Zdrowa przekąska do chrupania. Ma mnóstwo witamin, ale Polacy jej nie znają

Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Warto włączać do niej składniki, które nie tylko mają bogaty skład odżywczy, ale i ciekawy smak, dzięki czemu mogą być smaczną przekąską. Ciekawym produktem jest dulse. Są to czerwone algi, które śmiało mogą zastąpić chipsy, a także świetnie wzbogacają smak wielu potraw. Sprawdź, dlaczego warto je jeść i jak włączyć je do diety.

Czerwone algi z Atlantyku, czyli dulse, cieszą się za granicą dużą popularnością. Od setek lat używane są w kuchniach w Kanadzie, Islandii czy Irlandii. W Polsce niestety nie są jeszcze tak często używane. Warto to zmienić, ponieważ jest to produkt nie tylko bardzo zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Podpowiadamy, jak wpływa na organizm oraz z czym warto go jeść.

Czym jest dulse? To produkt, który warto poznać

Dulse to czerwone algi, rosnące w wodach północnego Atlantyku oraz północnego Pacyfiku. Docenia się je między innymi za ich słodko-słony smak oraz miękką, ale chrupiącą konsystencję. Są one więc smaczną przekąską, ale i mogą być elementem wielu różnych dań.

Tym, co także wyróżnia dulse, jest bogactwo składników odżywczych. Dzięki temu algi te mają wiele cennych właściwości. Są więc nie tylko ciekawostką kulinarną, ale i produktem, który warto włączyć do swojej diety. Nie będzie to trudne, ponieważ dulse dzięki swojemu aromatowi, świetnie sprawdza się jako alternatywa dla wielu przypraw i może wzbogacać smakiem zupy, sałatki i różne dania.

Dlaczego warto jeść dulse? Ma ono wiele cennych właściwości

Dulse są prawdziwą skarbnicą dla naszego zdrowia, ponieważ mają niezwykle bogaty skład odżywczy. Znajdują się w nich między innymi ważne dla organizmu minerały, takie jak magnez, potas, wapń oraz jod. Wspierają one pracę serca, tarczycy oraz wspomagają układ nerwowy. Co więcej, dulse obfitują w białko, więc świetnie uzupełniają zapotrzebowanie na ten składnik.

Oprócz tego czerwone algi zawierają witaminy A oraz B12, wspierające wzrok, skórę oraz układ nerwowy. W dodatku znajdują się w nich antyoksydanty, neutralizujące wolne rodniki. W dulse nie brakuje także błonnika, który wspiera trawienie oraz dba o kondycję naszych jelit.

Te smaczne algi są także źródłem naturalnym kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu oraz serca. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są dobrym wyborem dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi.

Czytaj również: Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości

Jak wykorzystać dulse w kuchni? Tak włączysz je do diety

Dulse dzięki swojemu charakterystycznemu słodko-słonemu smakowi świetnie pasuje do wielu dań. Wysuszone oraz zmielone algi, możemy wykorzystywać do przyprawiania zup, pieczonych warzyw, mięs czy sałatek. Sprawdzą się one zwłaszcza przy potrawach, które bazują na rybach.

Innym sposobem na wprowadzenie do swojej diety tego cennego produktu, jest pieczenie dulse. Jest to dobra alternatywa dla chipsów. Wystarczy, że skropimy algi oliwą i upieczemy je. Doskonale sprawdzają się także świeże lub namoczone liście dodawane do kanapek czy sałatek.

Dobrym pomysłem jest również dorzucenie niewielkiej ilości dulse do smoothie lub soku. Dzięki temu wzbogacimy napój o minerały.

Zobacz też:

​Taka babka będzie miłą odmianą na Wielkanoc. Jest puszysta i smakuje obłędnie

​To jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Jest popularna, niestety dość droga

​W tym roku na Wielkanoc zrobię sernik krakowski. Z przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | zdrowe żywienie