Zdrowa i smaczna sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Z talerzy znika jeszcze szybciej
Sałatki królują na naszych stołach, stanowiąc danie samo w sobie lub dodatek do innej potrawy. Jednak jeśli przejadły nam się już tradycyjne wersje sałatek, warto spróbować nowego przepisu, dzięki któremu przygotujemy pyszną i bardzo zdrową alternatywę. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę, która zachwyca i szybko znika z talerzy.
Składniki tej sałatki są nieoczywiste, ale razem tworzą spójną całość, która zachwyci wszystkich domowników. W dodatku przygotujemy ją w kilkanaście minut z zaledwie paru składników. Sprawdź przepis na tę smaczną i łatwą sałatkę, którą każdy będzie chętnie zajadał.
Szukając pomysłu na sałatkę, warto sięgnąć po przepis na sałatkę brokułową. W tym daniu mamy istny raj dla podniebienia, ponieważ występuje nie tylko wiele zdrowych składników, ale i są one spójnie połączone, dzięki czemu sałatka smakuje wspaniale.
W potrawie tej znajduje się słonecznik, brokuł, ser feta i jajka, które okryte są pysznym, wyrazistym sosem majonezowym. Jest to mieszanka, która gwarantuje świetny smak, ale i sytość oraz dawkę witamin.
W szczególności dużą rolę dla zdrowia odgrywa tu brokuł, który dzięki swoim substancjom odżywczym, witaminom i minerałom wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.
Czytaj również: Odwieczny spór o majonez rozstrzygnięty. Dietetyk ocenia, który ma lepszy skład
Sałatkę brokułową przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut, a w dodatku jest ona nie tylko szybką, ale i tanią alternatywą dla innych dań, ponieważ do zrobienia jej potrzebujemy tylko kilku składników. Oto one:
- 4 jajka,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 1 brokuł,
- 200 g sera feta,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz.
Chcąc przygotować naszą smaczną sałatkę, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Pierwszym z nich jest ugotowanie jajek na twardo i pokrojenie ich w kostkę. Następnie słonecznik prażymy na suchej patelni.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera feta oraz umycie, podzielenie na różyczki i ugotowanie na parze brokuła. Gotujemy go przez kilka minut, pamiętając, że ma on pozostać lekko twardy.
Ostudzone różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos, mieszając jogurt z majonezem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko w dużej misce. Odżywcza sałatka brokułowa jest już gotowa do podania.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki