Zdrowa i smaczna sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Z talerzy znika jeszcze szybciej
Sałatki królują na naszych stołach, stanowiąc danie samo w sobie lub dodatek do innej potrawy. Jednak jeśli przejadły nam się już tradycyjne wersje sałatek, warto spróbować nowego przepisu, dzięki któremu przygotujemy pyszną i bardzo zdrową alternatywę. Podpowiadamy, jak zrobić sałatkę, która zachwyca i szybko znika z talerzy.
Składniki tej sałatki są nieoczywiste, ale razem tworzą spójną całość, która zachwyci wszystkich domowników. W dodatku przygotujemy ją w kilkanaście minut z zaledwie paru składników. Sprawdź przepis na tę smaczną i łatwą sałatkę, którą każdy będzie chętnie zajadał.
Szukając pomysłu na sałatkę, warto sięgnąć po przepis na sałatkę brokułową. W tym daniu mamy istny raj dla podniebienia, ponieważ występuje nie tylko wiele zdrowych składników, ale i są one spójnie połączone, dzięki czemu sałatka smakuje wspaniale.
W potrawie tej znajduje się słonecznik, brokuł, ser feta i jajka, które okryte są pysznym, wyrazistym sosem majonezowym. Jest to mieszanka, która gwarantuje świetny smak, ale i sytość oraz dawkę witamin.
W szczególności dużą rolę dla zdrowia odgrywa tu brokuł, który dzięki swoim substancjom odżywczym, witaminom i minerałom wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.
Czytaj również: Odwieczny spór o majonez rozstrzygnięty. Dietetyk ocenia, który ma lepszy skład
Sałatkę brokułową przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut, a w dodatku jest ona nie tylko szybką, ale i tanią alternatywą dla innych dań, ponieważ do zrobienia jej potrzebujemy tylko kilku składników. Oto one:
- 4 jajka,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 1 brokuł,
- 200 g sera feta,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz.
Chcąc przygotować naszą smaczną sałatkę, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Pierwszym z nich jest ugotowanie jajek na twardo i pokrojenie ich w kostkę. Następnie słonecznik prażymy na suchej patelni.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera feta oraz umycie, podzielenie na różyczki i ugotowanie na parze brokuła. Gotujemy go przez kilka minut, pamiętając, że ma on pozostać lekko twardy.
Ostudzone różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos, mieszając jogurt z majonezem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko w dużej misce. Odżywcza sałatka brokułowa jest już gotowa do podania.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie