Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy
Witamina C jest niezwykle ważna dla naszego organizmu i wpływa nie tylko na odporność, ale i wiele innych istotnych aspektów zdrowotnych. Warto więc znać produkty, który dostarczą nam dużej ilości tej witaminy. Wbrew pozorom wcale nie jest to cytryna. Poznaj owoce i warzywa, które zawierają większe ilości witaminy C niż cytrusy.
Witamina C jest jedną z najważniejszych witamin. Jej niedobory mogą przyczyniać się osłabienia odporności czy pogorszenia krzepliwości krwi. Warto więc regularnie dostarczać jej swojemu organizmowi poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Poznaj produkty, które zawierają duże ilości witaminy C.
Witamina C oprócz tego, że słynie ze wsparcia odporności, jest także silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu może chronić nasze komórki przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Oprócz tego ma ona pozytywny wpływ na układ krążenia, gdyż obniża stężenie cholesterolu we krwi, równocześnie redukując ciśnienie tętnicze krwi.
Co więcej, witamina C tworzy również barierę ochronną naczyń krwionośnych, dzięki czemu zabezpiecza je przed uszkodzeniami. Warto także wiedzieć, że witamina ta skutecznie obniża poziom cukru we krwi. W dodatku działa ona regeneracyjnie na skórę i pozwala przyspieszyć gojenie się ran, a także chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. Witamina C znana jest też z tego, że spowalnia proces starzenia się skóry.
Czytaj również: Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci
Zazwyczaj z największą zawartością witaminy C kojarzą nam się cytryny, które na 100 gramów zawierają 53 mg witaminy C. Jednak istnieją także inne owoce, które znacznie to przewyższają. Mowa o owocach dzikiej róży, które należą do grupy produktów o najwyższej zawartości witaminy C, ponieważ w ich przypadku wynosi ona od 250 do 800 mg/100 g.
Jednak to nie jedyna zaleta tych owoców, obfitują one również w witaminy z grupy B, a także witaminę A, E oraz K. Nie brakuje w nich także składników takich jak potas, żelazo, wapń, magnez czy krzem. Oprócz tego w owocach dzikiej róży znajdują się również flawonoidy, karotenoidy, antocyjany, garbniki czy kwas foliowy.
Dzięki tak wielu wartościowym składnikom dzika róża potrafi łagodzić bóle stawów, zmniejszać ryzyko chorób serca oraz wzmacniać kości. Oprócz tego wykazuje działanie żółciopędne oraz przeciwzapalne. Wpływa także na poprawę odporności.
Dzika róża to nie jedyny produkt, który może szczycić się dużą zawartością witaminy C. Warto więc znać także inne możliwości na dostarczenie swojemu organizmowi tego cennego składnika. Oto produkty, które posiadają spore ilości witaminy C:
- Kalarepa - to warzywo, które zawiera 65 mg witaminy C na 100 g. Oprócz tego obfituje ono w potas, błonnik, miedź oraz kwas foliowy. W kalarepie nie brakuje również innych witamin, w tym witaminy K oraz tych, z grupy B. Warzywo to znane jest ze swojego działania przeciwutleniającego, przeciwcukrzycowego oraz przeciwzapalnego.
- Brukselka - zawiera ona aż 61 mg/100 g tej witaminy. Dodatkowo obfituje w cynk, mangan, potas, kwas foliowy oraz wapń, a także witaminy B, A, E i K. Co więcej, brukselka pozytywnie wpływa na pracę jelit, ponieważ zawiera duże ilości błonnika.
- Natka pietruszki - bogata w witaminę C jest także natka pietruszki, która zawiera jej 178 mg/100 g. Oprócz tego dostarcza ona naszemu organizmowi żelaza, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy A i K. Natka pietruszki ma także właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. W dodatku korzystnie wpływa na wygląd skóry, zmniejszając widoczność przebarwień.
Zobacz też:
Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych
Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia
U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej