Zapomnij o plackach ziemniaczanych i użyj mało znanego warzywa. Ten przepis pokocha cała rodzina
Każdy zna już dobrze przepisy na placki ziemniaczane lub te z cukinii, jednak okazuje się, że istnieje inny mało znany sposób na przyrządzenie tej pysznej potrawy. Jej główny składnik to także warzywo, ale takie, o którym niewiele osób by pomyślało, a nie tylko cechuje je pyszny smak, ale i wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdź, jak przygotować smaczny zamiennik placków ziemniaczanych.
Chcąc przełamać nudę w przepisach lub pragnąc zaskoczyć naszych gości, możemy przygotować placki ziemniaczane lub placki z cukinii w zupełnie nowej odsłonie. W tym celu musimy wykorzystać warzywo, które nie gości na naszych talerzach zbyt często, a jest niezwykle smaczne i wartościowe. Mowa tu o kalarepie, która sprawi, że placki będą chrupiące i pyszne.
Kalarepa jest jednym z najzdrowszych warzyw, jakie możemy uprawiać w Polsce. Posiada ona liczne właściwości zdrowotne i między innymi wspiera profilaktykę chorób nowotworowych i działa grzybobójczo oraz bakteriobójczo, równocześnie oczyszczając organizm z toksyn.
Co więcej, kalarepa zawiera też luteinę, która jest substancją potrzebną do właściwego funkcjonowania wzroku. Luteina gromadzi się w plamce żółtej oka, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Chroni ona również nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB.
Dodatkowo jadalne są również liście kalarepy, po które w szczególności powinny sięgać osoby cierpiące na anemię, ponieważ w nich znajdują się duże ilości żelaza. Warto także wspomnieć o obecności chlorofilu, który pomaga usunąć toksyny, ale i reguluje również perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.
Przygotowanie placków z kalarepy nie jest skomplikowanym procesem, a efekty są zachwycające i już po chwili możemy cieszyć się pysznymi, złocistymi plackami. Składniki, których potrzebujemy do naszego przepisu, to:
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- garść świeżego koperku,
- 1 duża kalarepa,
- 1 biała cebula,
- 3 marchewki,
- olej do smażenia.
Chcąc przygotować smaczną potrawę, musimy na początek obrać ze skórki warzywa, czyli kalarepę, cebulę, marchewkę i czosnek. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Obsypujemy warzywa solą i pozostawiamy tak na około 10 minut, a po upływie tego czasu odcedzamy je z wody.
Później do miski wbijamy jajka, przesiewamy mąkę oraz dodajemy koperek. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy tak, aby konsystencja była zwarta. Jeżeli ciasto wyszło nam zbyt rzadkie, możemy dosypać jeszcze nieco mąki.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i formujemy na niej placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni układamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Placki możemy podawać z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków