Placki z cukinii. Szybki i tani przepis na obiad dla całej rodziny
Sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa aż do końca wakacji. Wtedy można kupić warzywa prosto z upraw. Stwarza to idealne warunki do tego, żeby przygotować pyszne placki z cukinii. Jak je zrobić, by były chrupiące i smaczne?
Przygotowanie placków z cukinii jest ułatwione ze względu na niską cenę warzywa. Aktualnie za cukinię trzeba zapłacić od 3 zł do 4 zł za kilogram. Dość często cukinie otrzymuje się całkiem za darmo, na przykład dostając ją jako podarunek od znajomych, czy po prostu pozyskując z własnego ogrodu.
Przyrządzenie placków z cukinii jest też sposobem na to, żeby zachęcić, na przykład dzieci, do spożycia wartościowych warzyw. Danie ma przystępną formę i można do niego dodać, chociażby odrobinę ketchupu, czy majonezu. Dlatego placki z cukinii są świetną propozycją nie tylko na przekąskę, ale także jako obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania placuszków potrzebna będzie duża cukinia, jajka, mąka uniwersalna, a także proszek do pieczenia. Dla urozmaicenia smaku można ulepszyć danie parmezanem lub grana padano, a także sól morską i pieprz. To wszystko powinno być uzupełnione o olej roślinny, zieloną cebulkę, czosnek i kwaśną śmietanę, która zostanie podana na wierzch dania.
Na początku cukinię trzeba dokładnie umyć, a potem odciąć oba końce. Nie powinno się obierać warzywa ze skórki. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy skórka stwardniała. W przypadku starszych warzyw można usunąć z nich przerośnięte gniazda nasienne.
Potem cukinię można starkować na grubych oczkach tarki. Nadmiar wody można odsączyć, ale nie powinno się przesadzać. Należy zrobić tak, aby warzywo było soczyste, ale nie pływało w sokach. Następnie do startej cukinii dodaje się dwa jajka, poszatkowany lub sprasowany ząbek czosnku. Można to uzupełnić o garść szczypiorku.
Do mieszanki należy dodać następnie cztery płaskie łyżki mąki pszennej, pełną łyżkę kwaśnej śmietany oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. Całość trzeba potem dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita, gęsta i kremowa konsystencja.
Tak przygotowaną mieszankę trzeba później rozdzielić na porcje. Na jednego placka z cukinii wystarczy czubata łyżka ciasta. Ważne, żeby masa trafiła na rozgrzaną patelnię i gorący olej. Dzięki temu nie będzie rozpływać się na patelni lub przywierać.
Placki z cukinii będą gotowe w momencie, gdy zaczną się rumienić lub przybierać odcień ciemnego brązu. Po zdjęciu jedzenia z patelni można zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym, a potem położyć placuszki na talerzu i wykończyć je kwaśną śmietaną.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków