Reklama
Reklama

Zapomnij o kalafiorze z masłem i bułką tartą. Wypróbuj ten przepis

Znudził ci się kalafior z masłem i bułką tartą? W takim razie przygotuj to warzywo w innej wersji, dzięki której zacznie przypominać amerykańskie danie makaronowe "mac and cheese". Poznaj prosty przepis na lekki, a jednocześnie pyszny serowo-jogurtowy comfort food w warzywnym wydaniu.

Makaron z serowym sosem to pyszne, lecz jednocześnie dość "ciężkie" danie. Możesz przygotować jego fit wersję, używając kalafiora, który bije na głowę tego z masłem i bułką tartą. Dzięki tej prostej przekąsce w mig zaspokoisz uczucie głodu i poprawisz sobie humor - w końcu to comfort food. 

Składniki na serowo-kremowy kalafior

Głównymi składnikami serowo-kremowego kalafiora są ser i jogurt grecki. Ten pierwszy produkt sprawia, że warzywo zyskuje wyrazistego smaku, a całe danie jest przyjemnie ciągnące i sycące. Z kolei jogurt nadaje mu kremowości. Oczywiście nie możemy zapomnieć o przyprawach i odrobinie zieleniny. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia serowo-kremowego kalafiora? Oto lista:

  • 1 główka kalafiora;
  • 1 szklanka jogurtu greckiego;
  • 40 g sera cheddar;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 ząbek czosnku;
  • przyprawy: sól i pieprz wedle uznania;
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji. 

Przepis na kalafior z serem i jogurtem

Na początek myjemy kalafior i usuwamy z niego liście. Potem dzielimy go na różyczki, aby równomiernie się ugotował. 

W kolejnym kroku gotujemy warzywo w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Musi być miękkie, jednak nie może się rozpadać. 

Odcedzony kalafior umieszczamy w garnku i dodajemy do niego jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz przyprawy. Potem dosypujemy jeszcze starty ser cheddar i całość dokładnie mieszamy, aby pokryć nim wszystkie różyczki. 

Na koniec możemy dodatkowo zapiec to danie w piekarniku, choć nie jest to konieczne. Taki serowo-kremowy kalafior warto obsypać przed podaniem natką pietruszki bądź koperkiem

Polecamy podawać go jako dodatek do pieczonego kurczaka albo indyka. Dobrze komponuje się z kaszą albo ryżym w wersji bezmięsnej. Jego wspaniałym dopełnieniem są grzanki i chrupiąca cebulka lub podsmażony boczek. 

Zobacz też:

​W PRL-u wszyscy jedli tę rybę. Dziś mało kto o niej pamięta, a jest smaczna i zdrowa

Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje

Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski
Przejdź na