Zapomnij o kalafiorze z masłem i bułką tartą. Wypróbuj ten przepis
Znudził ci się kalafior z masłem i bułką tartą? W takim razie przygotuj to warzywo w innej wersji, dzięki której zacznie przypominać amerykańskie danie makaronowe "mac and cheese". Poznaj prosty przepis na lekki, a jednocześnie pyszny serowo-jogurtowy comfort food w warzywnym wydaniu.
Makaron z serowym sosem to pyszne, lecz jednocześnie dość "ciężkie" danie. Możesz przygotować jego fit wersję, używając kalafiora, który bije na głowę tego z masłem i bułką tartą. Dzięki tej prostej przekąsce w mig zaspokoisz uczucie głodu i poprawisz sobie humor - w końcu to comfort food.
Głównymi składnikami serowo-kremowego kalafiora są ser i jogurt grecki. Ten pierwszy produkt sprawia, że warzywo zyskuje wyrazistego smaku, a całe danie jest przyjemnie ciągnące i sycące. Z kolei jogurt nadaje mu kremowości. Oczywiście nie możemy zapomnieć o przyprawach i odrobinie zieleniny.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia serowo-kremowego kalafiora? Oto lista:
- 1 główka kalafiora;
- 1 szklanka jogurtu greckiego;
- 40 g sera cheddar;
- 1 łyżka masła;
- 1 ząbek czosnku;
- przyprawy: sól i pieprz wedle uznania;
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji.
Na początek myjemy kalafior i usuwamy z niego liście. Potem dzielimy go na różyczki, aby równomiernie się ugotował.
W kolejnym kroku gotujemy warzywo w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Musi być miękkie, jednak nie może się rozpadać.
Odcedzony kalafior umieszczamy w garnku i dodajemy do niego jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz przyprawy. Potem dosypujemy jeszcze starty ser cheddar i całość dokładnie mieszamy, aby pokryć nim wszystkie różyczki.
Na koniec możemy dodatkowo zapiec to danie w piekarniku, choć nie jest to konieczne. Taki serowo-kremowy kalafior warto obsypać przed podaniem natką pietruszki bądź koperkiem.
Polecamy podawać go jako dodatek do pieczonego kurczaka albo indyka. Dobrze komponuje się z kaszą albo ryżym w wersji bezmięsnej. Jego wspaniałym dopełnieniem są grzanki i chrupiąca cebulka lub podsmażony boczek.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy jedli tę rybę. Dziś mało kto o niej pamięta, a jest smaczna i zdrowa
Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje
Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa