Reklama
Reklama

Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać

Kotlety schabowe goszczą na wielu polskich stołach, zwłaszcza w niedzielę. Duże znaczenie w ich przygotowaniu ma panierka, która musi być złocista i chrupiąca. Zazwyczaj powstaje z bułki tartej, jednak tym razem zastąpimy ją składnikiem - będzie mniej tłusta, a także bogata w wartości odżywcze. Użyj tego produktu nie tylko do śniadania, ale też do obiadu.

Czy istnieje zdrowsza alternatywna panierki z bułki tartej? Okazuje się, że tak. Warto obtoczyć schabowe w...płatkach owsianych. Poza tym można też wykorzystać je do panierowania kotletów rybnych, jak i warzywnych. Sprawdź przepis na najlepszą panierkę pod słońcem. 

Z jakich składników robi się klasyczną panierkę do schabowych?

Klasyczną panierkę do schabowych zazwyczaj robi się z 3 składników. Poza tym powinniśmy używać ich w odpowiedniej kolejności. O jakich mowa?

Na początek obtaczamy mięso w mące, dzięki której jajko będzie do niego lepiej przylegało. Najczęściej wybiera się pszenną, jednak można użyć też pełnoziarnistą, ryżową czy kukurydzianą. 

Następnie łączymy mąkę z drugą warstwą, czyli roztrzepanym jajkiem. Warto doprawić je solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami w celu wzbogacenia smaku.

Ostatnia, zewnętrzna warstwa klasycznej panierki powstaje z bułki tartej. Za jej sprawą schabowe robią się złociste i chrupiące. Taki efekt daje zwykła bułka, pełnoziarnista lub panko. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Placki ziemniaczane po francusku — przepis, składniki, sposób przygotowania

Dlaczego warto zastąpić bułkę tartą płatkami owsianymi?

Panierka z płatków owsianych to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej bułki tartej. Zawiera cenny błonnik, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym poprawia perystaltykę jelit i wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową.

Z kolei zawarty w tym produkcie beta-gluten odpowiada za obniżenie poziomu "złego cholesterolu". Jego regularne spożywanie pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. 

Dzięki swojej strukturze płatki owsiane wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia, co sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne. Panierka nie traci przy tym na swojej chrupkości. 

Dodatkowo ten produkt dostarcza witamin z grupy B, a także minerałów tj. magnez, fosfor, żelazo, cynk. Uznajemy go również za źródło antyoksydantów, które wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.

Przepis na panierkę do schabowych z płatków owsianych

Składniki:

  • schabowe;
  • 100 g ulubionej mąki;
  • 100 g płatków owsianych;
  • 2 jajka;
  • przyprawy: sól, pieprz i opcjonalnie - papryka, czosnek granulowany, zioła;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Na początek roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem i innymi, ulubionymi przyprawami. Z kolei płatki owsiane mielimy na grubo. Możemy też zostawić je w całości. 

W kolejnym kroku obtaczamy schabowe w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach owsianych. Smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru. 

Polecamy wykładać kotlety na ręczniki papierowe. W ten sposób odsączymy nadmiar tłuszczu. 

Zobacz też:

Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi

Przygotuj takie muffiny na komunię swojego dziecka. Goście będą zachwyceni

Bije na głowę nawet tradycyjną szarlotkę. Ten chrupiący deser z jabłkami stanie się twoim ulubionym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe