Teściowa co roku robi dżem z tych owoców. Mało popularny, a obłędny w smaku
Początek września to dobry czas, aby zadbać o uzupełnienie zapasów w spiżarni. W tym roku dopilnuj, by wśród twoich przetworów znalazły się również i te zrobione z niedocenionego skarbu natury, jakim jest czarny bez. Pełen właściwości prozdrowotnych, doskonale sprawdzi się jako baza do smakowitego dżemu. Przygotuj go według receptury, którą niegdyś dostałam od swojej teściowej, a już więcej nie sięgniesz po żadną inną.
Jesień to czas, w którym owoce czarnego bzu nabierają głębi swojego koloru i w pełni dojrzałe doskonale nadają się do przygotowania z nich licznych przetworów. Choć nie można ich jeść na surowo, po odpowiedniej obórce termicznej świetnie smakują w postaci soku, syropu czy też dżemu. Ten sprawdzi się doskonale w jesienno-zimowym okresie jako dodatek do naleśników czy gofrów. Jest bowiem nie tylko pełen smaku, ale i cennych właściwości prozdrowotnych.
Czarny bez to roślina, która już od pokoleń ceniona jest za swoje wyjątkowe właściwości. Niejadalna na surowo ze względu na zawarte toksyny, po ugotowaniu staje się prawdziwą skarbnicą zdrowia, przez co coraz chętniej z owoców czarnego bzu przygotowywane są przetwory, które stanowią smaczną alternatywę dla klasyków robionych z truskawek, borówek czy malin.
Czarny bez to świetne źródło wielu witamin, takich jak witamina C, A i witaminy z grupy B, a także antyoksydantów, flawonoidów oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki temu przetwory z czarnego bzu stają się cennym wsparciem dla odporności w sezonie jesienno-zimowym, a także dla całego organizmu w czasie przeziębienia.
Dżem z czarnego bzu to smaczny sposób na zamkniecie w słoiku prawdziwej skarbnicy zdrowia i to bez konserwantów czy sztucznych barwników. Wystarczy przygotować kilka słoików i sięgać po nie zimą, by wzmocnić odporność organizmu oraz wpłynąć na ogólny stan zdrowia. Mojej rodzinie pomaga w tym od kilku lat przepis, który dostałam od teściowej na smaczny i zdrowy dżem z czarnego bzu.
Zobacz także: Mało kto wie, że jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników
Dżem z czarnego bzu jest prosty w wykonaniu i wszechstronny w zastosowaniu. Sprawdzi się jako smakowity dodatek do naleśników i racuchów, a także jako sekret zimowej herbaty. Dżem przygotowywany od wielu lat przez moją teściową zachwyca tak bardzo, gdyż smak czarnego bzu równoważony jest dodatkiem jabłek w proporcjach 1:1. Do przygotowania takich przetworów potrzebujesz:
- 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
- 500 g obranych jabłek
- 300 g cukru
- Sok i starta skórka z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do robienia dżemu, zadbaj o czyste i wyparzone słoiki. Umyj również czarny bez, a także oderwij delikatnie jego owoce z baldachów i łodyżek. Owoce włóż do garnka z grubym dnem i zalej je odrobiną wody. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas do momentu, aż owoce puszczą soki.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłka i cukier. Całość uzupełnił o sok i startą skórkę cytryny. Wszystko razem gotuj, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zyska konsystencję dżemu.
Powstały przetwór przełóż do słoików, póki jest gorący, przez co nie będzie wymagać pasteryzacji. Zakręć mocno i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu trzymaj w lodówce.
Spróbuj też: Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników
Zobacz też:
Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika
Już nie malinowa. Przygotuj śliwkową chmurkę, a zachwycisz gości i domowników
Moja mama dodaje to do mielonych. Zawsze wychodzą soczyste i delikatne