Reklama
Reklama

Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni

Święta to doskonały czas, aby przygotować smakowite desery, wśród których szczególne miejsce zajmują wypieki. Oczywiście prym wiodą tradycyjne babki, mazurki i makowce, ale w tym roku warto postawić na coś zupełnie innego i równie efektownego. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to propozycja, na punkcie której przepadnie niemal każdy. Poznaj przepis na słodkość idealną na wielkanocny stół.

Ciasto czekoladowe to dla wielu osób ulubiona słodkość, której ulegają w niemal każdej postaci. Warto więc na te święta przygotować puszyste ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocową galaretką, które zachwyca prostotą wykonania i eksplozją smaku.   

Doskonałe ciasto na święta. Smacznie zastąpi sernika i mazurka  

Na święta wcale nie trzeba przygotowywać klasyczne pewniaki, gdyż w Internecie pełno jest ciekawych propozycji na wielkanocne wypieki. Jednym z nich jest ciasto czekoladowe, które może być od tego roku punktem obowiązkowym na twoim stole. W połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym na bazie mascarpone i galaretką owocową wychodzi doskonale wilgotne i kremowe.  

To propozycja deseru, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, przez co dobrze prezentuje się na świątecznym stole i kusi swoją apetyczną strukturą. Intensywnie kakaowy spód i delikatny krem śmietanowy dobrze współgrają z owocową galaretką, która może być o smaku truskawki, wiśni czy też maliny. Dobrym pomysłem może być również sięgnięcie po mrożone owoce.

Może cię zainteresować: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy

Przepis na ciasto czekoladowe. Spróbuj tego z bitą śmietaną i galaretką  

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to nie tylko pyszna, ale i praktyczna propozycja na świąteczny stół. Jest lekkie i proste w wykonaniu, przez co nie dołoży nadmiernej pracy podczas przedświątecznych przygotowań. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i efektownego do wielkanocnego menu, to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:  

Biszkopt: 

  • 100 g masła  
  • 2 jajka 
  • 160 g cukru  
  • 120 g mąki pszennej  
  • 30 g kakao  
  • 50 ml mleka  
  • 50 ml espresso  
  • 1 ½ łyżczki proszku do pieczenia  

Krem śmietanowy: 

  • 400 ml śmietany kremówki 30% 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru  

Galaretka: 

  • 2 galaretki malinowe (może być inny smak) 
  • 3 szklanki gorącej wody  
  • 300 g malin mrożonych lub świeżych  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od wlania do rondelka mleka i dołożenia do niego pokrojonego masła i espresso. Całość zagotuj i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie w oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę i suche składniki wymieszaj razem. Następnie w oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dołóż do niej wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie wymieszaj, wylej na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).  

Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj galaretkę poprzez zalanie jej wrzącą wodą. W przypadku użycia mrożonych malin dodaj je do ciepłych galaretek. Całość dokładnie wymieszaj, aż owoce rozpadną się na drobne kawałki.  

Przejdź to przyrządzania kremu śmietankowego. W tym celu zmieszaj śmietankę krówkę, mascarpone i cukier puder. Całość dokładnie ubij mikserem aż powstanie gęsty krem. Na koniec pozostaje złożenie wszystkich części ciasta w całość.  

W związku z tym upieczony biszkopt przekrój ostrożnie na dwie części. Spód włóż z powrotem do formy i wyłóż na niego połowę masy śmietankowej, a na nią tężejącą już galaretkę. Na nią ponownie wyłóż pozostałą część masy. Całość przykryj drugim blatem czekoladowym i delikatnie przygnieć. Ciasto włóż do lodówki, aby masy stężały. Możesz je dodatkowo udekorować, według własnego uznania. Podawaj schłodzone. Smacznego! 

Zobacz też:

Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa

Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna

​Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy