Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni
Święta to doskonały czas, aby przygotować smakowite desery, wśród których szczególne miejsce zajmują wypieki. Oczywiście prym wiodą tradycyjne babki, mazurki i makowce, ale w tym roku warto postawić na coś zupełnie innego i równie efektownego. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to propozycja, na punkcie której przepadnie niemal każdy. Poznaj przepis na słodkość idealną na wielkanocny stół.
Ciasto czekoladowe to dla wielu osób ulubiona słodkość, której ulegają w niemal każdej postaci. Warto więc na te święta przygotować puszyste ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocową galaretką, które zachwyca prostotą wykonania i eksplozją smaku.
Na święta wcale nie trzeba przygotowywać klasyczne pewniaki, gdyż w Internecie pełno jest ciekawych propozycji na wielkanocne wypieki. Jednym z nich jest ciasto czekoladowe, które może być od tego roku punktem obowiązkowym na twoim stole. W połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym na bazie mascarpone i galaretką owocową wychodzi doskonale wilgotne i kremowe.
To propozycja deseru, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, przez co dobrze prezentuje się na świątecznym stole i kusi swoją apetyczną strukturą. Intensywnie kakaowy spód i delikatny krem śmietanowy dobrze współgrają z owocową galaretką, która może być o smaku truskawki, wiśni czy też maliny. Dobrym pomysłem może być również sięgnięcie po mrożone owoce.
Może cię zainteresować: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to nie tylko pyszna, ale i praktyczna propozycja na świąteczny stół. Jest lekkie i proste w wykonaniu, przez co nie dołoży nadmiernej pracy podczas przedświątecznych przygotowań. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i efektownego do wielkanocnego menu, to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Biszkopt:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 ml mleka
- 50 ml espresso
- 1 ½ łyżczki proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe (może być inny smak)
- 3 szklanki gorącej wody
- 300 g malin mrożonych lub świeżych
Sposób przygotowania:
Zacznij od wlania do rondelka mleka i dołożenia do niego pokrojonego masła i espresso. Całość zagotuj i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie w oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę i suche składniki wymieszaj razem. Następnie w oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dołóż do niej wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie wymieszaj, wylej na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj galaretkę poprzez zalanie jej wrzącą wodą. W przypadku użycia mrożonych malin dodaj je do ciepłych galaretek. Całość dokładnie wymieszaj, aż owoce rozpadną się na drobne kawałki.
Przejdź to przyrządzania kremu śmietankowego. W tym celu zmieszaj śmietankę krówkę, mascarpone i cukier puder. Całość dokładnie ubij mikserem aż powstanie gęsty krem. Na koniec pozostaje złożenie wszystkich części ciasta w całość.
W związku z tym upieczony biszkopt przekrój ostrożnie na dwie części. Spód włóż z powrotem do formy i wyłóż na niego połowę masy śmietankowej, a na nią tężejącą już galaretkę. Na nią ponownie wyłóż pozostałą część masy. Całość przykryj drugim blatem czekoladowym i delikatnie przygnieć. Ciasto włóż do lodówki, aby masy stężały. Możesz je dodatkowo udekorować, według własnego uznania. Podawaj schłodzone. Smacznego!
Zobacz też:
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut
To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący
Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie