Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni
Święta to doskonały czas, aby przygotować smakowite desery, wśród których szczególne miejsce zajmują wypieki. Oczywiście prym wiodą tradycyjne babki, mazurki i makowce, ale w tym roku warto postawić na coś zupełnie innego i równie efektownego. Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to propozycja, na punkcie której przepadnie niemal każdy. Poznaj przepis na słodkość idealną na wielkanocny stół.
Ciasto czekoladowe to dla wielu osób ulubiona słodkość, której ulegają w niemal każdej postaci. Warto więc na te święta przygotować puszyste ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocową galaretką, które zachwyca prostotą wykonania i eksplozją smaku.
Na święta wcale nie trzeba przygotowywać klasyczne pewniaki, gdyż w Internecie pełno jest ciekawych propozycji na wielkanocne wypieki. Jednym z nich jest ciasto czekoladowe, które może być od tego roku punktem obowiązkowym na twoim stole. W połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym na bazie mascarpone i galaretką owocową wychodzi doskonale wilgotne i kremowe.
To propozycja deseru, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, przez co dobrze prezentuje się na świątecznym stole i kusi swoją apetyczną strukturą. Intensywnie kakaowy spód i delikatny krem śmietanowy dobrze współgrają z owocową galaretką, która może być o smaku truskawki, wiśni czy też maliny. Dobrym pomysłem może być również sięgnięcie po mrożone owoce.
Może cię zainteresować: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i galaretką to nie tylko pyszna, ale i praktyczna propozycja na świąteczny stół. Jest lekkie i proste w wykonaniu, przez co nie dołoży nadmiernej pracy podczas przedświątecznych przygotowań. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i efektownego do wielkanocnego menu, to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Biszkopt:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 ml mleka
- 50 ml espresso
- 1 ½ łyżczki proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe (może być inny smak)
- 3 szklanki gorącej wody
- 300 g malin mrożonych lub świeżych
Sposób przygotowania:
Zacznij od wlania do rondelka mleka i dołożenia do niego pokrojonego masła i espresso. Całość zagotuj i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie w oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masę i suche składniki wymieszaj razem. Następnie w oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dołóż do niej wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie wymieszaj, wylej na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj galaretkę poprzez zalanie jej wrzącą wodą. W przypadku użycia mrożonych malin dodaj je do ciepłych galaretek. Całość dokładnie wymieszaj, aż owoce rozpadną się na drobne kawałki.
Przejdź to przyrządzania kremu śmietankowego. W tym celu zmieszaj śmietankę krówkę, mascarpone i cukier puder. Całość dokładnie ubij mikserem aż powstanie gęsty krem. Na koniec pozostaje złożenie wszystkich części ciasta w całość.
W związku z tym upieczony biszkopt przekrój ostrożnie na dwie części. Spód włóż z powrotem do formy i wyłóż na niego połowę masy śmietankowej, a na nią tężejącą już galaretkę. Na nią ponownie wyłóż pozostałą część masy. Całość przykryj drugim blatem czekoladowym i delikatnie przygnieć. Ciasto włóż do lodówki, aby masy stężały. Możesz je dodatkowo udekorować, według własnego uznania. Podawaj schłodzone. Smacznego!
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył