Reklama
Reklama

Zagotuj z wodą i dolej do kawy. Podkręcisz jej smak i przyspieszysz metabolizm

Kawa to napój, bez którego wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka. Jej smak może być jeszcze intensywniejszy i ciekawszy, gdy wzmocnimy go wywarem z imbiru. Ta popularna przyprawa wykazuje również liczne właściwości zdrowotne. Jak przygotować kawę z imbirem i jak wpływa ona na organizm?

Imbir to bylina z rodziny imbirowatych, znana ze swoich właściwości rozgrzewających, antywirusowych, przeciwgrzybicznych i antybakteryjnych. Świetnie wspomaga odporność, dlatego imbir polecany jest wspomagająco do leczenia infekcji czy przeziębień. Rewelacyjnie też smakuje — jest nieco gorzkawy i pikantny, o lekko słodkawym zapachu. Warto go dodawać nie tylko do wody czy herbaty, ale również do innego popularnego napoju. Będzie świetnym dodatkiem... do kawy.

Kawa z imbirem — jak ją przygotować?

Imbir dodany do kawy nie tylko podkręci jej smak i aromat, ale wpłynie też pozytywnie na samopoczucie. Doskonale rozgrzeje w chłodniejsze dni, więc idealnie sprawdzi się jesienią, zimą, ale też wczesną wiosną, gdy pogoda sprzyja przeziębieniom. Warto wiedzieć, że dzienne spożycie tej przyprawy wynosi maksymalnie cztery gramy. Taki kawałek zawiera dosłownie kilka kalorii.

Oczywiście, można go obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać bezpośrednio do kawy — podobnie jak się go dodaje do herbaty. Można też skorzystać ze sproszkowanej przyprawy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, o wiele rozsądniej jest przygotować specjalny wywar.

Jak to zrobić? Najpierw musimy umyć i obrać korzeń imbiru — wystarczy fragment o długości 1 cm. Następnie imbir kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Włączamy mały palnik i czekamy do momentu, gdy woda się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, odczekujemy chwilę i wyciągamy korzeń imbiru z wody. Płyn zaś dolewamy do przygotowanej kawy. 

Czytaj też: Zjedz przed snem, a nawodnisz organizm i spalisz tłuszcz. Ten owoc oczyści twoje ciało 

Kawa z imbirem — jakie ma właściwości?

Imbir jest znany ze swojego pozytywnego wpływu na odporność. To jednak nie wszystkie jego zalety. Może też pomóc uporać się z dolegliwościami ze stronu układu pokarmowego - takimi jak niestrawność czy poranne mdłości.

Warto też wiedzieć, że imbir przyspiesza metabolizm, więc może pomóc schudnąć. Co więcej, kawa z imbirem może też okazać się pomocna, gdy chcemy się skupić. Wspomaga koncentrację i pamięć, a dzięki zawartości antyoksydantów neutralizuje również działanie wolnych rodników. 

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie