Reklama
Reklama

Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa

Klasyczne gołąbki kojarzą się z ryżem i farszem mięsnym. Warto jednak pokusić się o przygotowanie ich nieco zmodyfikowanej wersji, która zamiast mielonego wykorzystuje rybę. Dzięki temu takie gołąbki można z powodzeniem przygotować na piątkowy obiad. Podane z koperkowym sosem zachwycą domowników. Poznaj przepis i przygotuj przy najbliższej okazji.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni. Chętnie przygotowywane są w połączeniu z sosem pomidorowym czy też grzybowym. Tym razem warto przyrządzić je w nieco odmienionej wersji, gdyż z wykorzystaniem ryby. W połączeniu z sosem koperkowym urozmaicają codzienny jadłospis i oferują to klasyczne danie w lżejszej i równie smacznej wersji.  

Gołąbki z rybą — dobre na co dzień i od święta 

Tradycyjne dania w nowej odsłonie zyskują coraz większe uznanie wśród smakoszy. Są nie tylko ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków, ale i dobrym sposobem na przemycenie do diety zdrowych produktów. Tak jest między innymi w przypadku gołąbków z rybą, która powinna mieć swoje stałe miejsce w zbilansowanej diecie. 

Ryby to bowiem bogate źródło białka, a także kwasów omega-3, które wspierają pracę mózgu oraz serca. Zalet mają o wiele więcej, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Jedną z propozycji na ich wykorzystanie są właśnie gołąbki rybne. 

Lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne sprawdzą się dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, a także w czasie odchudzania. Ich delikatny smak zachwyca każdego, nawet dzieci i największych niejadków. W dodatku fakt, że do ich przygotowania nie wykorzystuje się mięsa, sprawia, że mogą być świetną propozycją na piątkowy obiad.  

Zobacz także: Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika

Przepis na gołąbki bez mięsa. Tak zrobisz je z ryby  

Gołąbki z ryby staną się stałym bywalcem w jadłospisie twojej rodziny ze względu na zachwycający smak, a także łatwość przygotowania. Nie potrzebujesz długich godzin, by zrobić pełnowartościowy posiłek dla wszystkich domowników. Gołąbki podane z sosem koperkowym sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowy obiad w weekend. Do ich przygotowania potrzebujesz:  

  • Główka kapusty włoskiej (może być też biała) 
  • 700 g ryby białej (np. dorsz, miruna, mintaj) 
  • 1 cebula 
  • 1 kajzerka  
  • ½ szklanki mleka  
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego  
  • 2 liście laurowe  
  • Majeranek  
  • Sól i pieprz  

Składniki na sos koperkowy: 

  • 200 ml bulionu  
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki posiekanego koperku  
  • Sól i pieprz  

Sposób przygotowania:  

Oporządź kapustę, wycinając z niej głąb. Włóż ją w całości to zagotowanej i posolonej wody. Gotuj pod przykryciem, aż zmiękną liście i zaczną delikatnie odchodzić od główki. Oddziel je ostrożnie i wytnij twardy nerw, jeśli jest taka potrzeba. Dużymi liśćmi wyłóż naczynie żaroodporne.  

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Namocz kajzerkę w mleku, po czym odciśnij i przełóż do miski. Dodaj białą rybę po czym całość zblenduj. Dołóż podsmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.  

Na liście kapusty wykładaj kolejno porcję farszu i dokładnie je zawijaj w odłożone wcześniej liście kapusty. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Do całości dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odrobinę soli wraz z pieprzem. Całość zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.  

W między czasie przygotuj sos koperkowy. Zagotuj bulion i na wolnym ogniu i wlej do niego śmietankę, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć i delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Gotuj jeszcze przez chwile, energicznie mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmij z gazu i dodaj posiekany koperek, a także sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Gotowe gołąbki podawaj na ciepło polane sosem koperkowym. Smacznego! 

Zobacz też:

Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie

Ten sos pomidorowy do słoików robi Makłowicz. Idealny do pomidorówki i na pizzę

Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe