Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa
Klasyczne gołąbki kojarzą się z ryżem i farszem mięsnym. Warto jednak pokusić się o przygotowanie ich nieco zmodyfikowanej wersji, która zamiast mielonego wykorzystuje rybę. Dzięki temu takie gołąbki można z powodzeniem przygotować na piątkowy obiad. Podane z koperkowym sosem zachwycą domowników. Poznaj przepis i przygotuj przy najbliższej okazji.
Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni. Chętnie przygotowywane są w połączeniu z sosem pomidorowym czy też grzybowym. Tym razem warto przyrządzić je w nieco odmienionej wersji, gdyż z wykorzystaniem ryby. W połączeniu z sosem koperkowym urozmaicają codzienny jadłospis i oferują to klasyczne danie w lżejszej i równie smacznej wersji.
Tradycyjne dania w nowej odsłonie zyskują coraz większe uznanie wśród smakoszy. Są nie tylko ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków, ale i dobrym sposobem na przemycenie do diety zdrowych produktów. Tak jest między innymi w przypadku gołąbków z rybą, która powinna mieć swoje stałe miejsce w zbilansowanej diecie.
Ryby to bowiem bogate źródło białka, a także kwasów omega-3, które wspierają pracę mózgu oraz serca. Zalet mają o wiele więcej, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Jedną z propozycji na ich wykorzystanie są właśnie gołąbki rybne.
Lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne sprawdzą się dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, a także w czasie odchudzania. Ich delikatny smak zachwyca każdego, nawet dzieci i największych niejadków. W dodatku fakt, że do ich przygotowania nie wykorzystuje się mięsa, sprawia, że mogą być świetną propozycją na piątkowy obiad.
Zobacz także: Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika
Gołąbki z ryby staną się stałym bywalcem w jadłospisie twojej rodziny ze względu na zachwycający smak, a także łatwość przygotowania. Nie potrzebujesz długich godzin, by zrobić pełnowartościowy posiłek dla wszystkich domowników. Gołąbki podane z sosem koperkowym sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowy obiad w weekend. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- Główka kapusty włoskiej (może być też biała)
- 700 g ryby białej (np. dorsz, miruna, mintaj)
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- ½ szklanki mleka
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Majeranek
- Sól i pieprz
Składniki na sos koperkowy:
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oporządź kapustę, wycinając z niej głąb. Włóż ją w całości to zagotowanej i posolonej wody. Gotuj pod przykryciem, aż zmiękną liście i zaczną delikatnie odchodzić od główki. Oddziel je ostrożnie i wytnij twardy nerw, jeśli jest taka potrzeba. Dużymi liśćmi wyłóż naczynie żaroodporne.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Namocz kajzerkę w mleku, po czym odciśnij i przełóż do miski. Dodaj białą rybę po czym całość zblenduj. Dołóż podsmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Na liście kapusty wykładaj kolejno porcję farszu i dokładnie je zawijaj w odłożone wcześniej liście kapusty. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Do całości dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odrobinę soli wraz z pieprzem. Całość zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
W między czasie przygotuj sos koperkowy. Zagotuj bulion i na wolnym ogniu i wlej do niego śmietankę, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć i delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Gotuj jeszcze przez chwile, energicznie mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmij z gazu i dodaj posiekany koperek, a także sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem.
Gotowe gołąbki podawaj na ciepło polane sosem koperkowym. Smacznego!
Zobacz też:
Dosypuj do kawy lub owsianki. Wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć luz w pasie
Ten sos pomidorowy do słoików robi Makłowicz. Idealny do pomidorówki i na pizzę
Taki sernik jesienią robi Ewa Wachowicz. Wykorzystuje sezonowe owoce