Zaczynaj dzień od tego naparu, a zadbasz o odporność i figurę. Użyj tej przyprawy
Kmin rzymski często jest mylony z kminkiem, choć ma większe i jaśniejsze nasiona o intensywniejszym smaku. Nie wszyscy wiedzą, że ta popularna przyprawa nie tylko nadaje daniom charakterystyczny aromat, ale może też pomóc poprawić odporność czy zadbać o sylwetkę. Jak przygotować napar z kuminu, od którego warto zaczynać dzień? Podpowiadamy.
Kmin rzymski, znany też jako kmin egipski i kumin, to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Jest chętnie stosowany jako przyprawa, z uwagi na lekko pikantny i gorzkawy smak. Zwykle dodaje się go do potraw pod postacią ziaren, ale może też zostać zmielony. To smakowity dodatek do mięs, ryb, potraw z warzyw i do chleba. Warto jednak nie tylko dodawać go do dań, ale i wykonywać z niego specjalny napar, o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Jak go wykonać i jak często stosować?
Kmin rzymski w pozytywny sposób wpływa na zdrowie człowieka, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Ta popularna przyprawa działa na przykład łagodząco na problemy trawienne — pobudza bowiem wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.
Spożywanie kminu rzymskiego poleca się między innymi przy anemii, ale też, gdy ktoś pragnie zrzucić nadmiar kilogramów i obniżyć cholesterol. Przyprawa zawiera mnóstwo żelaza, witaminę A i C oraz witaminę E. Wzmacnia zatem układ odpornościowy i przeciwdziała zbyt szybkiemu starzeniu się skóry. To naturalny produkt, pomagający utrzymać optymalną figurę lub ją osiągnąć.
Czytaj też: Pij przed snem, a rano obudzisz się lżejszy. Wystarczy jedna szklanka
Kmin rzymski ma szereg cennych właściwości, które niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie i formę. Warto zaczynać dzień od filiżanki naparu, wykonanego z nasion kuminu. W ramach kuracji najlepiej wypijać ją przez 30 dni, a następnie zrobić 10 dni przerwy i powtórzyć procedurę.
Przygotowanie naparu z kminu rzymskiego nie jest wcale trudne. Wystarczy zmielić łyżeczkę nasion kuminu, a następnie zalać je szklanką wrzątku. Aby poprawić smak, dodajemy do mieszanki jedną łyżkę stołową miodu. Następnie szklankę przykrywamy spodeczkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, by wszystko dobrze się zaparzyło. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia