Reklama
Reklama

Zaczynaj dzień od tego naparu, a zadbasz o odporność i figurę. Użyj tej przyprawy

Kmin rzymski często jest mylony z kminkiem, choć ma większe i jaśniejsze nasiona o intensywniejszym smaku. Nie wszyscy wiedzą, że ta popularna przyprawa nie tylko nadaje daniom charakterystyczny aromat, ale może też pomóc poprawić odporność czy zadbać o sylwetkę. Jak przygotować napar z kuminu, od którego warto zaczynać dzień? Podpowiadamy.

Kmin rzymski, znany też jako kmin egipski i kumin, to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Jest chętnie stosowany jako przyprawa, z uwagi na lekko pikantny i gorzkawy smak. Zwykle dodaje się go do potraw pod postacią ziaren, ale może też zostać zmielony. To smakowity dodatek do mięs, ryb, potraw z warzyw i do chleba. Warto jednak nie tylko dodawać go do dań, ale i wykonywać z niego specjalny napar, o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Jak go wykonać i jak często stosować?

Właściwości kminu rzymskiego. Dlaczego warto go stosować?

Kmin rzymski w pozytywny sposób wpływa na zdrowie człowieka, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Ta popularna przyprawa działa na przykład łagodząco na problemy trawienne — pobudza bowiem wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Spożywanie kminu rzymskiego poleca się między innymi przy anemii, ale też, gdy ktoś pragnie zrzucić nadmiar kilogramów i obniżyć cholesterol. Przyprawa zawiera mnóstwo żelaza, witaminę A i C oraz witaminę E. Wzmacnia zatem układ odpornościowy i przeciwdziała zbyt szybkiemu starzeniu się skóry. To naturalny produkt, pomagający utrzymać optymalną figurę lub ją osiągnąć. 

Czytaj też: Pij przed snem, a rano obudzisz się lżejszy. Wystarczy jedna szklanka 

Napar z kminu rzymskiego. Jak go wykonać?

Kmin rzymski ma szereg cennych właściwości, które niezwykle korzystnie wpływają na zdrowie i formę. Warto zaczynać dzień od filiżanki naparu, wykonanego z nasion kuminu. W ramach kuracji najlepiej wypijać ją przez 30 dni, a następnie zrobić 10 dni przerwy i powtórzyć procedurę.

Przygotowanie naparu z kminu rzymskiego nie jest wcale trudne. Wystarczy zmielić łyżeczkę nasion kuminu, a następnie zalać je szklanką wrzątku. Aby poprawić smak, dodajemy do mieszanki jedną łyżkę stołową miodu. Następnie szklankę przykrywamy spodeczkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, by wszystko dobrze się zaparzyło. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie