Reklama
Reklama

Wyglądają jak eklerki, ale są o wiele smaczniejsze i banalne w przygotowaniu

Eklerki smakują obłędnie, jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Co powiesz na podobną wersję tych kultowych ciastek, które zrobisz znacznie szybciej? Przedstawiamy prosty przepis na kremowy deser, pasujący niemal na każdą okazję.

Zdarza się, że po rodzinnym obiedzie mamy ochotę na słodką przekąskę. Chcemy zachwycić gości nie tylko smakiem słodkości, ale też jej wyglądem. Z pomocą przychodzi przepis na wyśmienity deser przypominający eklerki. Nie wymaga pieczenia, zrobisz go bardzo szybko i idealnie skomponuje się z kawą. 

Do przygotowania domowego deseru inspirowanego tradycyjnymi eklerkami używamy uniwersalnych biszkoptów jako bazy, które przekładamy puszystym kremem z wiórkami kokosowymi. Przekąskę dekorujemy pralinami i owocami. Brzmi dobrze? W takim razie już teraz sprawdź prosty i szybki przepis. 

Składniki na deser inspirowany eklerkami

Do wykonania deseru inspirowanego eklerkami potrzebujemy 6 głównych składników. Podpowiemy też, czym warto udekorować tę słodką przekąskę i tym samym podkręcić jej smak. 

Jakich składników potrzebujemy do kremowego deseru? Oto składniki:

  • 200 g biszkoptów;
  • 200 g wiórek kokosowych;
  • 250 g waniliowego mascarpone z białą czekoladą;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 200 ml mleka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • dekoracja: maliny, borówki, listki mięty, praliny Raffaello. 

Przepis na deser wyglądający jak eklerki

Na początek musimy przygotować kremową masę do naszego deseru. W tym celu ubijamy mikserem mascarpone z białą czekoladą, śmietankę i cukier waniliowy

Tak przygotowaną kremową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ją na jednym biszkopcie, przykrywając drugim ciastkiem. W ten sposób uzyskujemy kształt eklerków. Już w tym momencie przekąska nadaje się do zjedzenia, jednak ulepszymy ją jeszcze bardziej. 

Przechodzimy zatem do namaczania eklerka w mleku i obtaczania go w wiórkach kokosowych. Na koniec dekorujemy wierzch deseru kolejną porcją kremu. Na masę kremową możemy położyć przekrojone na pół praliny Raffaello. Całość zdobimy malinami, borówkami i listkami mięty. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski