Wrzucam to do kompotu z suszu. Jest tak smaczny, że brakuje szklanek na dokładki
Większość rodzin nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez kompotu z suszu. Ten tradycyjny polski napój na stole jest prawdziwą esencją zimowego smaku Aby jednak był aromatyczny, a do tego niezbyt słodki, w tym roku dorzuć do niego jeden dodatkowy składnik. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy i zniknie ze stołu w minutę.
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole, oprócz przepysznych pierogów, karpia czy barszczu z uszkami, nie powinno zabraknąć również aromatycznego kompotu z suszu. To ważny element polskiej tradycji. Zwłaszcza na południu naszego kraju.
Jeśli ty też go uwielbiasz, zależy ci na tym, aby smakował wspaniale i nie wyszedł zbyt słodki, tylko miał idealny korzenno-owocowy aromat, musisz dodać do niego odpowiednie składniki. W tym roku przygotowując napój, dorzuć przyprawy i owoce, które lubisz najbardziej, ale nie zapomnij o jednym konkretnym dodatku.
Kompot z suszu, tradycyjnie określany jako juha (z uwagi na ciemny, intensywny kolor), jest napojem z zasuszonych owoców, który największą popularnością cieszy się w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Zazwyczaj znajdują się w nim śliwki, jabłka, gruszki i morele. Przyjęło się, że ma zawierać minimum trzy rodzaje owoców. Mieszkańcy Śląska i Małopolski go uwielbiają i nie ma się co dziwić, bo jest smaczny i aromatyczny, także z uwagi na liczne przyprawy, które się w nim znajdują.
Do kompotu z suszu można dorzucić przyprawy tj. cynamon, goździki, imbir czy kardamon. Warto także dodać skórkę pomarańczową, modele i figi, aby smakował jeszcze ciekawiej. Może być także źródłem wielu witamin zawartych w jego składnikach, choć oczywiście trzeba uważać na zawartość cukru.
Jeśli kompot z suszu jest zazwyczaj dla ciebie zbyt słodki, dodaj do niego więcej kwaskowatych owoców np. pomarańczy czy kawałek cytryny. Najlepiej jednak sprawdzi się grejpfrut, który doda napojowi trochę charakterystycznej dla siebie goryczki, dzięki czemu nie będzie on tak jednolity i mdlący.
Wystarczy wrzucić go już kilka plasterków, aby odmienić smak kompotu z suszu na lepsze i sprawić, że będzie bardziej "przystępny". Również dla tych domowników, którzy nie przepadają za słodkimi napojami.
Przygotowanie kompotu z suszu zajmie ci około 40 minut, jednak później napój będzie musiał jeszcze swoje odczekać, aby smaki w nim zawarte mogły się dobrze "przegryźć".
Przepis na kompot z suszu - składniki (na około 3 litry):
- jabłka suszone - 200g
- gruszki suszone - 150g
- wędzone śliwki - 100g
- cynamon - 1 laska
- goździki - 4/5 sztuk
- grejpfrut (ze skórką) - 3/4 plastry albo połowa bez
- miód/ ksylitol - 2/3 łyżki (opcjonalnie)
- woda - 3 litry
- inne świeże owoce np. pomarańcza (opcjonalnie, wedle uznania)
Owoce po opłukaniu włóż go garnka i zalej wodą. Dorzuć cynamon, goździki i pozostałe przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut. Po upływie tego czasu dołóż również plastry grejpfruta i gotuj jeszcze przez 10 minut. Spróbuj. Jeśli smak cię satysfakcjonuje, wyłącz i odstaw garnek. Jeśli nie, dosłodź.
Zobacz też:
Ta wigilijna potrawa zaskakuje. Jest lekka jak chmurka i niezwykle smaczna
Wcale nie z białek. Tak zrobisz idealny lukier do pierniczków
Babcia zdradziła mi sekret idealnego barszczu. Jeden dodatek zmienia wszystko