Wrzuć do ziemniaków, a będą kremowe jak nigdy. Znikną z talerzy w minutę
Francuskie puree ziemniaczane jest najlepsze na świecie. Za każdym razem wychodzi idealnie kremowe i jest delikatne w smaku, więc moja rodzina je uwielbia. A wszystko to dzięki nietypowemu składnikowi, którego używam do jego przygotowania. Nie chodzi o boczek czy ser, które wiele osób wrzuca do środka.
Puree ziemniaczane to aksamitny, gęsty mus warzywny, który idealnie komponuje się na talerzu z mięsem, rybami, a także karmelizowanymi warzywami. Świetnie smakuje podawane także z grzybami lub ciemnymi sosami.
Pasuje do wielu dań, jednak nie zawsze wychodzi tak miękkie i kremowe, jakby się tego oczekiwało. Jeśli od dawna zastanawiasz się, jak przygotować puree ziemniaczane, które posmakuje wszystkim, wykorzystaj prosty, francuski przepis.
Czytaj również: Do szarlotki oprócz jabłek dodaj ten składnik. Wszyscy przyjdą po dokładkę
Puree ziemniaczane będzie jeszcze lepsze i aksamitne jak jedwab, jeśli przygotujesz je według francuskiej metody. Być może słyszałeś o ziemniakach chantilly, które zachwycają konsystencją i kremowym smakiem? Nazywają się tak samo, jak popularna miejscowość we Francji.
Jeżeli ich nie próbowałeś, to koniecznie to zrób, niekoniecznie udając się do drogiej restauracji. Możesz samodzielnie zrobić puree ziemniaczane w takiej wersji, dodając do ziemniaków nietypowy składnik, a mianowicie... ubitą śmietanę. Dzięki niej danie będzie jeszcze lżejsze i bardziej puszyste.
Może cię zainteresować: Zrób je zamiast tradycyjnych pączków. Z przepisu mojej babci wychodzą palce lizać
Ziemniaki chantilly przygotujesz w około 30 minut. Najpierw dokładnie obierz i umyj kartofle (około 1 kg), następnie ugotuj je w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedź i przeciśnij przez praskę tak, jak przy tradycyjnym puree.
Kolejny krok to dodanie do masy miękkiego masła (około 90 g) oraz niewielkiej ilości mleka. Dodawaj je, cały czas mieszając składniki do momentu, w którym tekstura będzie pożądana. Powinna być gęsta, ale to jeszcze nie koniec.
Teraz czas na sekretny składnik w postaci dobrze ubitej, słodkiej śmietanki (100 g, może być 30 proc.). Powinna być schłodzona. Dokładnie wmieszaj ją w masę ziemniaczaną za pomocą drewnianej łyżki. Możesz dorzucić parmezan, sól i gałkę muszkatołową.
Zobacz też:
Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach
Podawaj do obiadu zamiast ziemniaków. Spodnie szybko zrobią się zbyt szerokie w pasie
Ogórkową robię tylko z tym nietypowym dodatkiem. Cała rodzina prosi o dokładkę