Reklama
Reklama

Włosi jedzą je na potęgę, a w Polsce są zapomniane. Jadalne kwiaty do pizzy

Cukinia jest warzywem popularnym w Polsce. Dodajemy ją do zup, sosów, zapiekanek czy deserów. Włosi natomiast jedzą nawet jej kwiaty. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego włoskiego rarytasu, to czas wykorzystać go i w polskiej kuchni.

Czerwiec jest czasem zbioru cukinii. Jej kwiaty pojawiają się natomiast od maja i zrywamy je do wczesnej jesieni, czyli zazwyczaj do września, a przy dobrej pogodzie nawet do października. Mają niepowtarzalny smak i cenne składniki odżywcze. Jak zatem wykorzystać ten przysmak w kuchni? Sprawdź już teraz. 

Kwiaty cukinii to samo zdrowie - właściwości zdrowotne

Jadalne kwiaty cukinii mają jaskrawożółtą barwę. Właśnie dlatego stanowią wspaniałą ozdobę ogrodu, ale jeszcze lepiej mogą wyglądać na różnych potrawach. Przekwitają bardzo szybko, bo już po paru godzinach, dlatego należy zebrać je jak najszybciej. 

Ten włoski rarytas zachwyca nie tylko słodkim, nieco miodowym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. W swoim składzie ma wiele cennych składników tj. witaminy A, C, K, B1, B6, PP, magnez oraz żelazo. Zawiera także potas i wapń, które działają odkwaszająca i wpływają pozytywnie na przemianę materii. Stanowi również źródło steroli roślinnych, obniżających poziom cholesterolu. 

Kwiaty cukinii mają obniżony poziom tuczącej skrobi, za to dużą ilość błonnika, dzięki któremu czujemy się nasyceni. Poza tym usprawnia przemianę materii i stymuluje działanie układu trawiennego. Według badań, jeśli będziemy spożywać regularnie te kwiaty, to znikną problemy z układem pokarmowym tj. biegunki, zaparcia czy wzdęcia. 

Jak jeść kwiaty cukinii? Szerokie zastosowanie w kuchni

Przed zastosowaniem w kuchni kwiatów cukinii należy opłukać je pod bieżącą wodą i usunąć pręciki z kwiatów męskich. Jak je jeść?

Najbardziej znanym zastosowaniem, szczególnie we Włoszech, jest dodanie kwiatów cukinii do pizzy. Zapiekamy je razem z daniem lub kładziemy na nim chwilę przed podaniem. 

Te jadalne kwiaty można jeść na surowo, dodając je do kolorowych sałatek, makaronów, kanapek, risotto czy tart. Można też dodać ten składnik do ciasta np. naleśnikowego, które smażymy na głębokim oleju tak, aby miało złoty kolor. 

Kolejną propozycją jest napełnienie kwiatów cukinii serem np. ricottą lub mozzarellą oraz farszem warzywnym z cebulki dymki, pomidorów i natki pietruszki. W takiej postaci wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 20 minut. 

Zobacz też:

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowie