Reklama
Reklama

Większość osób obiera ten owoc ze skórki. Nie wiedzą, że jest jadalna i zdrowa

Coraz częściej mówi się o tym, aby nie wyrzucać obierków po warzywach i wykorzystywać je w kreatywny i dobry dla zdrowia sposób ponownie. Dotyczy to także owoców. Pozostawienie obierków po jednym z nich będzie znakomitym wyborem.

Liczne korzyści zdrowotne związane z regularną konsumpcją kiwi są wystarczającą zachętą dla wielu osób, aby spożywać pyszny owoc. Kiwi w niejednym przypadku jest stałym elementem zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Są też stosowane jako element strategii żywieniowej stosowanej w celu rozwiązania niektórych problemów zdrowotnych.

Kiwi to owoce o wyjątkowym bogactwie składników odżywczym. Wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego oraz metabolicznego. Zawierają dużo witaminy C, błonnika, czy kwasu foliowego. Zdrowe są także ich skórki.

Dlaczego warto jeść pyszny owoc razem ze skórką?

Jedzenie kiwi razem ze skórką będzie dobrym wyborem ze względu na to, że będzie to sposób na dostarczenie całości zdrowych elementów do swojego organizmu. Jak podają specjaliści z clevelandclinic.org, zjedzenie całego kiwi będzie sposobem na zwiększenie obecności błonnika z owocu w swoim organizmie aż o 50%. 

Warto też wiedzieć, że skórka kiwi jest obfita w przeciwutleniacze. Ma ich aż 3x więcej niż sam owoc. Te związki pomagają organizmowi m.in. zwalczać wolne rodniki, czyli cząsteczki, które pozostawione bez kontroli doprowadzają do uszkodzenia komórek i powoduje pojawianie się oznak starzenia oraz choroby. 

Jakie zdrowe składniki zawiera skórka owoca?

Skórka kiwi jest niezwykle bogata w zdrowe elementy. Do tej grupy można zaliczyć m.in. witaminę E, witaminę C, czy polifenole, które są wyjątkowo silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi zwalczać stany zapalne w organizmie. 

Spożywając skórkę od kiwi będzie, można dostarczyć do swojego organizmu nie tylko więcej błonnika, witamin, czy polifenoli, ale także kwasu foliowego. Złota skórka owocu może sprawić, że przyjmiemy aż o 34% więcej tego składnika w porównaniu ze skonsumowaniem owocu w standardowej formie. 

Czytaj również: Zastosowania imbiru, o których nie miałeś pojęcia

Jedzenie owoca ze skórką jest dobre dla matek

Warto też podkreślić, że kwas foliowy, którego duża ilość znajduje się w kiwi, pomaga także organizmowi przekształcać węglowodany w glukozę, będącą swoistym paliwem. To dzięki niej człowiek ma więcej energii do działania. Kwas foliowy jest też ważnym składnikiem na etapie ciąży. Jego niedobory mogą doprowadzić do powikłań takich jak: wady wrodzone i niedokrwistość.


Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce