Reklama
Reklama

Te słodycze możesz jeść nawet na diecie. Ptasie mleczko bez cukru i mleka

Ochota na słodkie najczęściej dopada nas wtedy, gdy nie możemy po nie sięgnąć. W końcu zakazany owoc smakuje najlepiej. Na szczęście to ptasie mleczko zrobisz samodzielnie w domu ze składników zdrowych i dietetycznych. Dzięki temu możesz sięgnąć po słodkie nawet na diecie odchudzającej.

Zdrowe słodycze, choć w pierwszej chwili zdają się bajką, okazuje się, że istnieją na prawdę. Ich zjedzenie w pełni zaspokoi potrzebę na małe co nieco, nie burząc jednocześnie całego bilansu kalorycznego i ciężkiej pracy włożonej w odchudzanie. Oto przepis na proste, słodkie i dietetyczne ptasie mleczko. 

 

Wegańskie słodycze - zdrowa alternatywa

Zdrową alternatywą dla zwykłych słodyczy często są wegańskie przekąski. Doskonale imitują smak i wygląd popularnych deserów, ale wykonane są bez dodatku cukru i mleka krowiego. Za to w składzie znajdziemy niecodzienne produkty, które podbijają ich wartość odżywczą. W przypadku wegańskiego ptasiego mleczka są to nasiona chia

Przeczytaj też: Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie

Najprostszym deserem z nasionami chia jest mleko kokosowe i nasiona. W lodówce nasiona pęcznieją, a mleko zastyga, co razem tworzy pyszną piankę. Same nasiona bogate są w błonnik oraz wiele witamin i składników mineralnych.   

Przepis na dietetyczne, wegańskie ptasie mleczko

Wegańskie ptasie mleczko zrobisz w kilka minut i bez pieczenia. Składniki są łatwo dostępne, a ich lista niedługa. Jeśli puszysta pianka będzie dla ciebie za mało słodka - możesz dodać ksylitolu - niskokalorycznego cukru brzozowego lub innego słodzika.  

Składniki: 

  • 100 ml napoju roślinnego, 
  • ¾ puszki mleka kokosowego, 
  • 4 łyżki nasion chia, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 2 łyżeczki cukru żelującego lub agaru. 

Składniki na polewę: 

  • 2 tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolad. 

Jak przygotować wegańskie ptasie mleczko? 

  1. W garnku połącz napój roślinny, mleko kokosowe, miód, ewentualnie ksylitol oraz wsyp nasiona chia. Wymieszaj składniki i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj cukier żelujący lub agar i cały czas mieszaj. Na małym ogniu gotuj przez 5 min.  
  2. Kiedy masa na piankę ostygnie, wylej ją do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po ostygnięciu wstaw ją do lodówki. 
  3. W kąpieli wodnej roztop tabliczki czekolady. Piankę wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze kawałki. Obtaczaj je w ostudzonej, ale dalej płynnej czekoladzie i układaj na papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie kawałki są już zanurzone w czekoladzie, włóż je do lodówki, aby polewa zastygła.  

Przed podaniem ptasie mleczko pokrój na mniejsze kawałki. Możesz ozdobić je szczyptą cynamonu lub białą polewą. Doskonale pasuje do kawy, herbaty. Możesz po nie sięgnąć każdej chwili, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego.   

Zobacz też:

Kiedyś jedzono je tylko na święta. Z tego przepisu zrobisz lepsze, niż w Zakopanem

Ma mnóstwo żelaza i witaminy C, a kosztuje grosze. Zrób na obiad

Lepszego ciasta czekoladowego nie jadłeś. Nie zostanie po nim 1 okruch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski