Reklama
Reklama

Ten deser zrobisz, gdy goście pukają do drzwi. Bez pieczenia i czekania, aż zastygnie

Goście są już u progu twoich drzwi, a ty nie masz żadnego ciasta? W takim razie przygotuj deser bez pieczenia, który będzie gotowy już w kilka minut. Ta kremowa, puszysta niczym chmurka przekąska o orzeźwiającym smaku przypadnie do gustu każdemu smakoszowi słodkości.

Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, żeby przygotować deser, wprawiający w zachwyt gości. Na bazie mascarpone zrobisz przekąskę, przy której mogą schować się zwykłe kremy i budynie. Nutę słodyczy serka przełamują soczyste pomarańcze, wprowadzająca nieco orzeźwienia. Ten lekki deser bez pieczenia zachwyci połączeniem kremowej konsystencji i cytrusowej świeżości, idealnej na każdą okazję.

Mascarpone nie tylko do tiramisu. Składniki na słodko-kwaśny deser

Mascarpone to włoski serek, na bazie którego powstaje popularny deser - tiramisu. Ten produkt ma jednak znacznie więcej do zaoferowania. Możemy zrobić z niego kremy do ciast, ale też inne, słodkie przekąski. Wśród nich jest deser z pomarańczami. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia słodko-kwaśnego deseru? Oto dokładna lista:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.;
  • 400 g mascarpone;
  • 120 g cukru;
  • 5 pomarańczy;
  • 3 jajka;
  • 40 g skrobi kukurydzianej;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Przepis na deser z pomarańczami

Żeby zrobić słodko-kwaśny deser, na początek wyciskamy sok z pomarańczy. Pierwszą połowę mieszamy ze skrobią kukurydzianą, a drugą wlewamy do jajek połączonych uprzednio z cukrem i ekstraktem waniliowym. 

W kolejnym kroku zaczynamy gotować sok z pomarańczy ze skrobią kukurydzianą do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Potem odstawiamy go do ostygnięcia.  

Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę 36 proc. i ubijamy ją, aby zrobiła się sztywna. Następnie stopniowo dodajemy serek macarpone, a na koniec ostudzony budyń

Tak przygotowany pomarańczowy deser przekładamy do pucharków i serwujemy jako monoporcje. Najlepiej przełożyć go za pomocą rękawa cukierniczego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby nakładać krem łyżką. 

Polecamy udekorowanie takiego deseru kawałkami pomarańczy i skórkami tych owoców. Pięknie zaprezentuje się również świeża mięta. 

Żeby nadać mu trochę chrupkości, to wystarczy posypać jego wierzch herbatnikami albo prażonymi orzechami. Dodatkowo można polać tę przekąskę odrobiną płynnego miodu lub syropu klonowego. 

Zobacz też:

Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza

Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki

Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy