Reklama
Reklama

Wcale nie z białek. Tak zrobisz idealny lukier do pierniczków

Idealny lukier do pierników jest śnieżnobiały, odpowiednio gęsty i trzyma się długo naszych wypieków. Wbrew pozorom nie musi on wcale być przygotowywany z białka czy soku z cytryny. Wystarczy sięgnąć po pewien nietypowy produkt. Sprawdź, z czego przyrządzić lukier.

Ten przepis na lukier jest szybki i bardzo prosty. W dodatku sprawia, że masa jest idealnie biała, gęsta i trwała. Wystarczy, że zamiast soku z cytryny lub białek, użyjemy innego produktu, który sprzedawany jest w puszkach. Podpowiadamy, jak zrobić idealny lukier do pierniczków.

Z czego zrobić lukier do pierniczków? Zapomnij o białkach

Chcąc przygotować najlepszy lukier do pierniczków, wcale nie musimy używać białek. Zamiast tego warto sięgnąć po mleko kokosowe, które sprzedawany jest w puszce. Jest ono gęste białe i delikatnie tłuste. Dzięki niemu otrzymamy perfekcyjny lukier, który stworzy na naszych ciasteczkach lśniącą i gładką masę.

Wystarczy, że połączymy mleko z cukrem pudrem i zagęścimy odrobiną mąki kokosowej, a przyrządzimy masę o idealnej strukturze oraz smaku. Lukier ten sprawdzi się zarówno do większych, jak i mniejszych wypieków. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać, możemy kontrolować gęstość masy za pomocą wspomnianej mąki koksowej.

Zaletą tego lukru jest również to, że w porównaniu do tych z innych przepisów, nie kruszy się on ani nie odpada nawet przez wiele dni. W dodatku ma idealnie biały kolor i nie matowieje z upływem czasu. Jest więc perfekcyjny do dekorowania słodkich przekąsek.

Czytaj również: Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę

Jak przyrządzić idealny lukier? To prosty i sprawdzony przepis

Lukier z mleka kokosowego jest znacznie łatwiejszy do przyrządzenia niż jego odpowiednik, robiony z białek, ponieważ nie musimy nic ubijać, ani włączać miksera. Lukier kokosowy bowiem nie wymaga żadnej obróbki, a składniki możemy połączyć łyżką.

W dodatku łatwo dopasować jego konsystencję. Warto także dodać, że tak przyrządzany lukier nie twardnieje, gdy chwilę postoi, więc jest łatwiejszy do używania podczas dekorowania. Do zrobienia go, potrzebujemy:

  • mleko kokosowe - gęstą część z puszki,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie szczyptę mąki kokosowej.

Przygotowanie lukru zajmie nam chwilę. Na początek w misce mieszamy 3-4 łyżki cukru na 1 łyżkę mleka. Ilość składników dopasowujemy do tego, jaką strukturę chcemy uzyskać. Wszystko ucieramy, aż masa będzie jednolita oraz biała. W przypadku, gdy nasz będzie zbyt rzadki, możemy dodać szczyptę mąki kokosowej.

Zobacz też:

Babcia zdradziła mi sekret idealnego barszczu. Jeden dodatek zmienia wszystko

Taki farsz do pierogów robi Ewa Wachowicz. Od lat korzystam w Wigilię

Od wielu lat robię mak samodzielnie. Makowiec z taką masą jest nie do podrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: święta | przepisy | przekąski