Reklama
Reklama

W PRL-u wszyscy jedli takie pierogi. Dziś wielu kręci na nie nosem

Nasze babcie i mamy potrafiły wyczarować smaczne dania z niewielu produktów. W PRL-u rządziła prostota — wiele składników było niedostępnych, tak więc tworzono dania z ograniczonej liczby rzeczy. Obecnie część z nich jest uwielbiana, na część nieco kręcimy nosem. W tej drugiej grupie znajdują się pewne pierogi, danie to serem czy kapustą ma wielu fanów, jednak w wersji z tym farszem bywa kontrowersje. Z czego często robiono je w PRL-u?

Pierogi z mięsem czy też kapustą to klasyczne danie, które wiele osób z chęcią zjada. Jednak co jeśli znajdziemy w nich jeszcze jeden, nieco bardziej kontrowersyjny farsz? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu często robiono go z podrobów. Te produkty były łatwo dostępne i wbrew pozorom idealnie komponowały się z pierogowym ciastem. Dobrze doprawione i przyrządzone mogą smakować wybornie. 

Pierogi z podrobami — królowały płucka 

Rozmaite podroby — najczęściej płucka, wątroba i serca często pojawiały się na stołach w PRL-u. Klasycznie duszone z cebulą były smacznym, pożywnym i przede wszystkim ekonomicznym posiłkiem. Podawano je na różne sposoby, m.in. z ziemniakami i surówką, ale znajdowały swoje zastosowanie również jako farsz w pierogach. Podroby często gotowano w bulionie, aby wydobyć ich smak i sprawić, że będą bardziej miękkie. Najczęściej w ten sposób przyrządzano ozorki oraz żołądki. 

Pierogi najczęściej robiono z płucek wieprzowych, czasami dodawano inne podroby lub płucka wołowe. Obecnie smak ten jest zapomniany, jendak jeśli jesteś fanem kuchni PRL-u lub nie boisz się poznawać innych dań, to warto przygotować tę wersję, smak może pozytywnie zaskoczyć. Dlaczego warto jeść pierogi z podrobami? Przede wszystkim w żołądkach, płuckach i sercach znajdziemy sporo białka, nie zawierają one dużo tłuszczy, dzięki czemu są dobrą opcją dla osób mających problemy z wysokim cholesterolem. W podrobach jest także wiele witamin i minerałów w tym witaminy B12 czy też żelaza. 

Sprawdź także: Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut

Jak przygotować pierogi z płuckami? 

Przepis jest stosunkowo prosty, szczególnie jeśli wcześniej robiłeś klasyczne uszka. Na początek należy wyrobić ciasto, do jego przygotowania potrzebne są: 

  • 350 g mąki pszennej typu 500 lub 650 
  • łyżka śmietany, 
  • 1 średnie jajko, 
  • szczypta soli, 
  • 125 ml ciepłej wody. 

Pierogi możesz zrobić także w wersji bezglutenowej, wtedy zastąp mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ze sobą i odstaw na czas wyrabiania farszu. 

Przeczytaj również: Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni

Do przygotowania farszu potrzebne są: 

  • 400 g ugotowanych w bulionie płucek wieprzowych,
  • mała czerstwa bułka pszenna, 
  • mała cebula, najlepiej czerwona, 
  • 30 g masła,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie, po kilku minutach gdy zmięknie należy odcisnąć jej nadmiar. Mięso wraz z bułką mielimy w maszynce na średnich oczkach. Mieszamy z cebulą, doprawiamy do smaku i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie aż wypłyną. Pierogi można podawać ze skwarkami. 

Zobacz też:

To brownie zrobisz z 2 składników. Wszyscy poproszą o dokładkę

Włosi dodają do sosu łyżkę wody z gotującego się makaronu. Sprawdź, dlaczego

​Zrób bułki na skyrze z 4 składników. Więcej nie kupisz pieczywa w sklepie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis | obiady domowe