To najlepsza kapusta do ryby. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi miękka i smaczna
Lekko kwaśny smak i witaminy, które ma do zaoferowania kiszona kapusta, czynią ją idealnym dodatkiem do wigilijnych dań. Podana na surowo w formie surówki idealnie komponuje się z rybą. Jest przepyszna, a przy tym łatwa w przygotowaniu. Ugotowana według babcinej receptury stanie się jednak jeszcze bardziej miękka i obłędnie smaczna.
Surówka z kiszonej kapusty to stary, sprawdzony dodatek do ryby na Wigilię. Niezależnie od tego, czy jako główne danie na uroczystej kolacji planujesz podać karpia, szczupaka czy doradę, idealnie dopełni ona wybraną przez ciebie potrawę.
Kiszona kapusta jest tradycyjna i zdrowa, a jej kwaskowość oraz owocowy posmak wrzuconych do środka składników świetnie balansują ze smażoną rybą, która z inną surówką mogłaby wydawać się zbyt ciężka, tłusta i przytłaczająca. Sprawdź, jak przygotować ją w formie surowej i ugotowanej, aby goście wyjedli ją do ostatniej łyżeczki.
Może cię zainteresować: Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut
Chcesz przygotować smaczną i miękką kapustę kiszoną do ryby na Wigilię? Skorzystaj z babcinego przepisu. Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki.
Składniki:
- kiszona kapusta - 500 g
- woda - 1/2 szklanki
- cebula - 1 sztuka średniej wielkości
- marchewka - 1 sztuka średniej wielkości
- ziele angielskie - 3-4 ziarna
- olej/ masło - 2 łyżki
- cukier - 1 mała łyżeczka (opcjonalnie)
- sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie dania rozpocznij od przepłukania kapusty w zimnej wodzie, aby odrobinę zmniejszyć jej kwaskowatość. Odciśnij warzywo z nadmiaru wody i posiekaj na drobne kawałeczki.
Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju (lub maśle) tak, by się zeszkliła. Dołóż startą marchewkę i smaż oba składniki razem przez kilka minut. Do garnka wrzuć kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i wlej 1/2 szklanki wody.
Gotuj kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut, co parę minut mieszając. Dopraw wedle uznania, aby ci smakowała. Sałatka w takim wydaniu będzie łagodna, a zarazem aromatyczna, dzięki czemu idealnie dopasuje się do ryb pieczonych czy smażonych.
Czytaj również: Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki
Surówkę z kiszonej kapusty do ryby możesz przygotować także w tradycyjnej, nieugotowanej wersji. Pamiętaj jednak, że w takim wydaniu będzie kwaśniejsza i bardziej wyrazista.
Składniki:
- kiszona kapusta - 500 g
- marchewka - 1 duża sztuka
- jabłko - 1 duża sztuka
- cebula - 1 duża sztuka
- olej - 2/3 łyżki (np. lniany)
- cukier - szczypta
- pieprz - szczypta
- natka pietruszki - odrobina do smaku
Przygotowanie tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty zacznij od przepłukania i dokładnego odciśnięcia warzywa (chyba że lubisz naprawdę kwaśne sałatki). Następnie zetrzyj marchewkę oraz jabłko - oba na tarce z dużymi oczkami.
Cebulę sparz i drobno posiekaj. Wyjmij dużą miskę i wymieszaj w niej składniki (kapustę, marchewkę, jabłko oraz cebulę). Następnie dołóż olej, odrobinę cukru oraz pieprz. Wymieszaj składniki.
Surówkę odstaw na 1 godzinę do lodówki, aby smaki zawarte w poszczególnych jej składnikach zdążyły się dobrze przeniknąć. Potrawa w takiej wersji pasuje do ryby smażonej lub w galarecie.
Zobacz też:
Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie
Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, że wyeliminujesz ten błąd
Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt