Reklama
Reklama

​W kuchni śródziemnomorskiej są znane od zawsze. Zjedz trzy sztuki dziennie a obniżysz poziom cukru

Szczególnie we Włoszech, ale także w Grecji czy Hiszpanii, suszone pomidory bez wątpienia są podstawą kuchni. Spotkamy je w wielu daniach zarówno jako główny składnik, jak i jako dodatek. W Polsce zyskują coraz większą popularność, jednak mało kto wie, jakie mają właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie jeść suszone pomidory.

Właściwości i składniki odżywcze suszonych pomidorów

Produkcja suszonych pomidorów jest z jednej strony prosta, a z drugiej strony pracochłonna. Świeże pomidory trzeba pokroić, a następnie wyłożyć na słońcu, by pozbyć się wilgoci i je wysuszyć. Oczywiście te, które kupujemy w sklepie, najczęściej są suszone przemysłowo — w suszarniach, gdzie kontrolowana jest temperatura oraz wilgotność. W sklepach możemy kupić zarówno suszone pomidory w woreczkach, jak i takie w słoikach zalane olejem lub oliwą z oliwek. Wybór zależy właściwie od naszych preferencji oraz potrzeb.

Sprawdź również: To najlepsza herbata dla seniorów. Ma mnóstwo witamin, poprawia pamięć i ułatwia zasypianie

Jednak bez względu na sposób ich przetwarzania mają one szereg właściwości oraz składników odżywczych, których powinniśmy dostarczać organizmowi każdego dnia. Przede wszystkim są źródłem witamin — A (wspiera zdrowie oczu oraz skóry, a także funkcjonowanie układu immunologicznego), C (wspiera układ odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz) oraz K (jest ważna dla zdrowia kości oraz prawidłowej krzepliwości krwi). Dodatkowo w suszonych pomidorach znajdziemy sporo magnezu i żelaza, a także przeciwutleniacza, jakim jest likopen.

Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę

Czy suszone pomidory obniżają cukier?

Z kolei ze względu na wysoką zawartość potasu suszone pomidory wspierają pracę serca. Jednak osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny zwracać uwagę na to, który produkt wybierają. Otóż suszone pomidory w woreczkach zwykle zawierają sól jako substancję konserwującą, więc w takim przypadku lepiej wybierać te w oleju lub oliwie z oliwek. Warto również zwrócić uwagę na działanie obniżające cukier, które wykazują suszone pomidory. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Właśnie na ten aspekt powinny zwrócić uwagę osoby z cukrzycą, a także te narażone na rozwój tej choroby.

Zobacz też:

Niskokaloryczne ciasto dyniowe. Możesz je jeść nawet na diecie

To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność

Te owoce mogą zastąpić cukier i kawę. Trzeba jednak jeść je z umiarem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie | warzywa