Reklama
Reklama

​Użyj do kanapek zamiast soli. Jest smaczna i wspomaga odporność

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki bez soli. Jest to jeden z tych smaków, które kojarzą nam się od dzieciństwa, bo w polskiej kuchni praktycznie w każdej potrawie ten składnik występuje. Jednak coraz częściej słyszymy o negatywnych skutkach nadmiernego spożywania tej substancji. Sprawdź, czym zastąpić sól na kanapkach.

Spożywanie soli w nadmiernej ilości może mieć bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia. Jest ona przyczyną m.in. nadciśnienia tętniczego, rozwoju miażdżycy, niewydolności serca, a także zawałów i udarów mięśnia sercowego. Warto wiedzieć, czym ją zastąpić.

Chcesz zastąpić sól? Przyrządź własną przyprawę

Tak naprawdę na kanapkach czy w innych potrawach nie potrzebujemy soli samej w sobie, a słonego smaku. Dlatego można w łatwy sposób przygotować domową przyprawę, która zaspokoi apetyt właśnie na ten smak. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • ¼ szklanki różowej soli himalajskiej,
  • ½ szklanki nasion pokrzywy,
  • ½ szklanki suszonych i zmielonych liści pokrzywy,
  • 1 łyżka suszonej cebuli,
  • 1 łyżkę suszonego czosnku,
  • 1 łyżkę suszonego tymianku,
  • 1 łyżkę suszonej bazylii,
  • 1 łyżkę suszonej pietruszki.

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać i umieścić w szczelnym pudełku, a następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sprawdź również: Sprawdzony sposób na pozbycie się kun. Nie będą zbliżały się do samochodu

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Liście pokrzywy przez wiele ostatnich lat były uważane za chwasty. Jednak znajduje się w nich wiele składników mineralnych takich jak:

  • fosfor,
  • jod,
  • krzem,
  • magnez,
  • potas,
  • siarka,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

Regularne spożywanie liści pokrzywy prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu i mocznika, a także ciśnienia krwi oraz redukcji stanów zapalnych i zahamowania wypadania włosów. Wystarczy, że zamiast soli kamiennej do kanapek będziemy regularnie spożywać przyrządzoną przez nas przyprawę, a zagrożenie wieloma chorobami kardiologicznymi zostanie znacznie zredukowane.

Zobacz też:

Szybka i prosta przekąska z cukinii. Zrób od razu z podwójnej porcji

To najprostsze ciasto na świecie. Wykorzystaj truskawki, póki jest na nie sezon

Dodaj do dżemu zamiast cukru. Nie straci smaku, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie