Reklama
Reklama

​Upiecz to ciasto na Nowy Rok. Zachwycisz rodzinę, a sąsiedzi będą pukać po przepis

Wiele osób zapewne zna powiedzenie "jaki Nowy Rok, taki cały rok". Właśnie z tego powodu warto ten dzień spędzić w sposób specjalny — nie tylko z bliskimi, ale także przy dobrym jedzeniu. Jedną z tradycji noworocznych na całym świecie jest pieczenie wyjątkowych ciast. Poznaj przepis na noworoczną babkę pomarańczową.

Składniki na noworoczną babkę pomarańczową

Zapomnij o świątecznych makowcach, piernikach i sernikach. W Nowy Rok trzeba wkroczyć z czymś wyjątkowym, ale również nietrudnym w przygotowaniu. Do upieczenia noworocznej babki pomarańczowej będziesz potrzebować:

  • 110 g cukru,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru pudru,
  • 185 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 5 jajek,
  • 80 g mąki ziemniaczanej.

Potrzebna będzie również forma do babki z kominem oraz ulubione dodatki do posypania. Możesz odłożyć jedną łyżkę skórki pomarańczowej albo wykorzystać np. migdały w płatkach.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie

Noworoczna babka pomarańczowa — sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski. Pomarańcze dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę (1 łyżkę odłóż do dekoracji), a następnie wyciśnij sok. Jajka utrzyj z drobnym cukrem na puch. Dodaj olej, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy, całość zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuść, przelej ciasto i piecz przez około 45-50 minut, aż patyczek będzie suchy. Babkę wyjmij do wystudzenia. Przygotuj lukier — utrzyj sok z cytryny z cukrem pudrem. Polej babkę lukrem i posyp skórką z pomarańczy. Gotowe!

Zobacz też:

Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci

Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm

Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy