Reklama
Reklama

Tyle minut gotuj kukurydzę. Będzie smaczna i chrupiąca, a nie miękka i mdła

Gotowana kukurydza to przysmak, na myśl, o którym, wielu osobom ślinka sama napływa do ust. Jeśli ty również ją uwielbiasz, powinieneś jak najszybciej nauczyć się przygotowywać ją w taki sposób, aby zawsze wychodziła idealnie. Sprawdź, ile minut warzywo powinno spędzić w garnku, aby było smaczne i chrupiące, a nie miękkie i mdłe.

Jednym z najlepszych letnich przysmaków, który możesz przygotować samodzielnie w swoim domu, jest gotowana kukurydza. Jeżeli dotąd wychodziła ci zbyt miękka lub mdła, najprawdopodobniej popełniałeś popularny błąd podczas jej przyrządzenia. 

Klucz do sukcesu tkwi bowiem w odpowiednim czasie gotowania kolb kukurydzy, który nie powinien być zbyt długi ani zbyt krótki. Czy wiesz, ile czasu powinna spędzić w garnku, aby była obłędnie smaczna i chrupiąca?

Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon

Jak wybrać kukurydzę w sklepie? Po tym poznasz najlepsze, świeże kolby

Wybierając kukurydzę w sklepie, zwróć uwagę na jej wygląd. Nie może być nadmiernie przesuszona na czubku, ani mieć pustych przestrzeni. Jej nasiona powinny być równomiernie rozłożone, mieć jasnożółty, słoneczny kolor i być pękate. 

Jeśli kukurydza ma wklęsłe nasiona, żółte, suche listki lub jest przebarwiona, to pewnie długo już leży na półce. To świadczy o tym, że jest stara albo nieodpowiednio przechowywana, więc nie kupuj jej. Najlepsze są kukurydze młode i świeże średniej wielkości, które mają soczysto zielone liście, mocno otulające kolbę

Jak długo gotować kukurydzę? Dokładnie tyle minut, a będzie smaczna i chrupiąca

Większość ludzi skupia się na wyborze odpowiednich dodatków do kukurydzy, podczas gdy najważniejszy wpływ na jej smak i chrupkość ma... czas gotowania. Jak długo należy gotować kolbę? 

Cóż, w przypadku mniejszych i średnich warzyw, od momentu wrzenia powinno minąć około 10 minut. Przy większych okazach 13-15. W przypadku tego warzywa nie można się spóźnić. Jeśli będziesz zwlekać z wyjęciem kukurydzy z garnka, wyjdzie niesmaczna.

Czytaj również: Pyszne i zdrowe placki. Biją na głowę ziemniaczane, a składniki zaskakują

Jak ugotować kukurydzę? To będzie jak bułka z masłem, jeśli zapamiętasz te zasady

Kolby kukurydzy obierz, zdejmując jej ubranko i włosy, a jeśli trzon również wystaje, odetnij jego fragment. Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę na wysokość około 12-15 cm, wsyp 1 płaską łyżkę soli (nie więcej, bo kolby będą niesmaczne). 

Wrzuć kukurydzę do garnka, kiedy woda zacznie się gotować. Nie dawaj zbyt wiele kolb naraz do naczynia, powinny swobodnie się kręcić. Po 10-15 minutach, wyłącz palnik i wyjmij kukurydze na deskę po to, aby woda mogła z nich sama odparować. Podawaj z masłem i ostrą papryką, albo inaczej wedle uznania.

Zobacz też:

Tak zrobisz szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wyjdzie idealnie wyrośnięte i puszyste jak chmurka

Ten tani deser był hitem w PRL-u. Jest o niebo lepszy od włoskiej panna cotty

​Olej z jednej z najzdrowszych przypraw. Pomaga na odporność, trawienie i koi nerwy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przekąski | przepisy