Reklama
Reklama

Pyszne i zdrowe placki. Biją na głowę ziemniaczane, a składniki zaskakują

Pyszne, lekkie i syte - te placki to prawdziwy skarb wśród domowych przysmaków. Biją na głowę tradycyjne ziemniaczane wymagające mozolnego tarcia ziemniaków. Wspomniane placuszki zrobisz w mgnieniu oka z 3 niepozornych składników - stworzą danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.

W ostatnim czasie serek wiejski zyskał ogromną popularność w kuchni. Można nie tylko jeść go samodzielnie, ale również zrobić z niego sos, wrapy lub placki. Tym razem skupimy się na tym ostatnim przysmaku, jednak dorzucimy jeszcze marchewkę i jajko, a także dosypiemy podstawowe przyprawy. Powstaną placuszki, które mają szansę wygryźć nawet klasyczne ziemniaczane

Smaczne placki z serka wiejskiego i marchewki na zdrowie

Skład placków jest prosty, jednak pełen wartości odżywczych. Główny składnik, czyli serek wiejski, stanowi źródło białka, którego potrzebujemy do budowy i regeneracji mięśni. Dzięki niemu jesteśmy nasyceni na długi czas i przestajemy podjadać między posiłkami. 

Z kolei marchewki obfitują w beta-karoten przekształcający się w organizmie w witaminę A, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia widzenie, a także pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego zawiera również błonnik regulujący poziom cukru we krwi i wpływający korzystnie na trawienie. 

Warto dodać, że placki z serka wiejskiego i marchewki nie mają ani grama cukru. Mimo to wyczuwamy słodycz pochodzącą z warzywa. Placuszki wychodzą miękkie i wilgotne w środku. Ich smak jest natomiast neutralny, co sprawia, że można jeść je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. 

Przepis na placki z serka wiejskiego i marchewki

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego;
  • 1 marchewka;
  • 1 jajko;
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na początek mieszamy w misce serek wiejski z jajkiem i przyprawami. Następnie obieramy i ścieramy na drobnych oczkach marchewkę i dorzucamy ją do pozostałych składników. 

Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładamy małe porcje masy i smażymy je do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony. 

Placki z serka wiejskiego i marchewki kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Na słodko i na słono - z czym podawać placki z serka wiejskiego i marchewki?

W wersji na słodko możemy podawać placki z serka wiejskiego i marchewki z jogurtem naturalnym, orzechami oraz ulubionymi owocami. Warto też posmarować je konfiturą owocową lub masłem orzechowym. 

Jeśli chodzi o wersję wytrawną, to polecamy serwować te przysmaki z pastą z awokado, ziołowym twarożkiem lub kawałkami łososia, kwaśną śmietaną i koperkiem. 

Placki z serka wiejskiego i marchewki to idealna propozycja na syte śniadanie, zdrowy lunch albo lekką kolację. Można nawet jeść je na obiad zamiast ziemniaków czy frytek. Wspaniale skomponują się zwłaszcza z mięsem w sosie. 

Zobacz też:

Gasi pragnienie lepiej niż lemoniada i dobrze nawadnia. Potrzebujesz tylko 3 składniki

Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło

​Niespodziewani goście? Ten boski deser zrobisz w 15 minut i oczarujesz wszystkich

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | obiady domowe