Pyszne i zdrowe placki. Biją na głowę ziemniaczane, a składniki zaskakują
Pyszne, lekkie i syte - te placki to prawdziwy skarb wśród domowych przysmaków. Biją na głowę tradycyjne ziemniaczane wymagające mozolnego tarcia ziemniaków. Wspomniane placuszki zrobisz w mgnieniu oka z 3 niepozornych składników - stworzą danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.
W ostatnim czasie serek wiejski zyskał ogromną popularność w kuchni. Można nie tylko jeść go samodzielnie, ale również zrobić z niego sos, wrapy lub placki. Tym razem skupimy się na tym ostatnim przysmaku, jednak dorzucimy jeszcze marchewkę i jajko, a także dosypiemy podstawowe przyprawy. Powstaną placuszki, które mają szansę wygryźć nawet klasyczne ziemniaczane.
Skład placków jest prosty, jednak pełen wartości odżywczych. Główny składnik, czyli serek wiejski, stanowi źródło białka, którego potrzebujemy do budowy i regeneracji mięśni. Dzięki niemu jesteśmy nasyceni na długi czas i przestajemy podjadać między posiłkami.
Z kolei marchewki obfitują w beta-karoten przekształcający się w organizmie w witaminę A, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia widzenie, a także pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego zawiera również błonnik regulujący poziom cukru we krwi i wpływający korzystnie na trawienie.
Warto dodać, że placki z serka wiejskiego i marchewki nie mają ani grama cukru. Mimo to wyczuwamy słodycz pochodzącą z warzywa. Placuszki wychodzą miękkie i wilgotne w środku. Ich smak jest natomiast neutralny, co sprawia, że można jeść je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego;
- 1 marchewka;
- 1 jajko;
- przyprawy: sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na początek mieszamy w misce serek wiejski z jajkiem i przyprawami. Następnie obieramy i ścieramy na drobnych oczkach marchewkę i dorzucamy ją do pozostałych składników.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładamy małe porcje masy i smażymy je do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony.
Placki z serka wiejskiego i marchewki kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W wersji na słodko możemy podawać placki z serka wiejskiego i marchewki z jogurtem naturalnym, orzechami oraz ulubionymi owocami. Warto też posmarować je konfiturą owocową lub masłem orzechowym.
Jeśli chodzi o wersję wytrawną, to polecamy serwować te przysmaki z pastą z awokado, ziołowym twarożkiem lub kawałkami łososia, kwaśną śmietaną i koperkiem.
Placki z serka wiejskiego i marchewki to idealna propozycja na syte śniadanie, zdrowy lunch albo lekką kolację. Można nawet jeść je na obiad zamiast ziemniaków czy frytek. Wspaniale skomponują się zwłaszcza z mięsem w sosie.
Zobacz też:
Gasi pragnienie lepiej niż lemoniada i dobrze nawadnia. Potrzebujesz tylko 3 składniki
Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło
Niespodziewani goście? Ten boski deser zrobisz w 15 minut i oczarujesz wszystkich