Reklama
Reklama

​To warzywo było zmorą dzieciństwa. Podane w takiej formie zachwyca

Mała, zielona główka, najczęściej prosto z wody wyjęta na talerz, to zmora wielu dzieci. Tak, mowa o brukselce. To właśnie ona, obok szpinaku czy brokuła, potrafiła wywołać odruch wymiotny u wielu dzieci. Jednak największym problemem jest sposób przyrządzenia oraz podania. Poznaj dwa świetne przepisy na wykorzystanie brukselki.

Chrupiące parmezanowe brukselki. Idealne na obiad, kolację lub przekąskę

Ten przepis jest wprost proporcjonalnie pyszny do tego, ile ma składników. By go przygotować, potrzebujesz:

  • brukselkę,
  • parmezan.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski z zimną wodą wrzuć brukselki, wypłucz i odkrój twarde ogonki. Dokładnie odsącz je z wody, najpierw na sitku, następnie za pomocą ręcznika kuchennego. Główki brukselek przekrój na pół. W małej miseczce umieść starty parmezan, możesz dodać do niego ulubione przyprawy — bazylię, czosnek granulowany, pieprz, rozmaryn, tymianek lub wędzoną paprykę. Obtocz brukselki w serze, wyłóż na blachę i piecz przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Takie chrupiące parmezanowe brukselki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy sałatki, a nawet jako osobna przekąska.

Brukselki z sosem sojowym po... amerykańsku

Do przygotowania drugiej wersji brukselki potrzebujesz:

  • 300 g brukselki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • oliwa,
  • sezam,
  • sól,
  • szczypta pieprzu.

Główki brukselki włóż do miski z zimną wodą, dobrze wypłucz i odkrój twarde ogonki. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, gotuj przez 4 minuty i odcedź. Do miski wlej sos sojowy, dodaj curry, mielony imbir, paprykę w proszku oraz szczyptę pieprzu. Całość wymieszaj, dorzuć ugotowane brukselki i dokładnie obtocz w marynacie. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj łyżkę masła. Podsmaż brukselki w marynacie, cały czas mieszając. Na koniec dodaj sezam według uznania i gotowe.

Zobacz też:

Taki przecier pomidorowy robiła moja babcia. O niebo lepszy od sklepowego

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa