Reklama
Reklama

To najsmaczniejsza polska ryba. Ma mało ości, więc możesz podać ją zamiast karpia

Utarło się przekonanie, że to właśnie karp jest królem wigilijnego stołu. Pamiętaj jednak, że masz wybór i zamiast niego, na twoim stole 24 grudnia zagościć mogą również inne, smaczne ryby. Jedną z nich jest mało ościsty miętus, który niestety nie należy w Polsce go najpopularniejszych gatunków. I to pomimo delikatnego mięsa, zawartości licznych witamin i składników odżywczych.

Miętus (z łac. Lota Lota) to jedna z najsmaczniejszych polskich ryb, o czym zresztą doskonale wiedzą mieszkańcy Mazur, którzy traktują ten gatunek jako przysmak. W pozostałych częściach naszego kraju nie jest on jednak zbyt popularny, a wielka szkoda, bo ma bardzo smaczne, delikatne, a zarazem dość tłuste mięso w białym kolorze.

Nie jest też zbyt ościsty, przez co może być dla ciebie jedną z najlepszych alternatyw dla nieco oklepanego już karpia na wigilię. Nie wahaj się długo, aby po niego sięgnąć tym bardziej że jest skarbnicą wielu witamin oraz składników odżywczych. 

Czytaj również: Natrzyj tym karpia, a w wigilię nie znajdziesz w nim ani jednej ości

Miętus to skarbnica witamin. Ma niewiele ości i jest bardzo smaczny

Miętus to jedyny z przedstawicieli dorszowatych w słodkich zbiornikach. Ta ryba nie zawiera wielu ości, a przeciętna porcja jej mięsa o wadze 100 g zawiera około 90 kcal. Jest źródłem białka (aż 19 gramów), a także skarbnicą witaminy: A i D, witamin z grupy B. 

Ponadto zawiera również składniki odżywcze takie jak: potas, cynk, żelazo, wapń, fosfor czy selen, a także stanowi dobre źródło kwasów omega-3. To wszystko sprawia, że miętus jest jedną z najzdrowszych ryb, które mogą znaleźć się na twoim wigilijnym stole. 

Może cię zainteresować: W tym roku zrób na wigilię śledzie z tym sosem. Tak dobry, że goście będą oblizywać palce

Jak przyrządzić miętusa na wigilię? W tej wersji jest najlepszy

Białe mięso miętusa o delikatnej, a jednocześnie dość tłustej konsystencji możesz wykorzystać zarówno do przygotowania ryby pieczonej, jak i smażonej, a także gotowanej na parze czy duszonej. Gatunek ten nada się również do grillowania. 

A jeżeli jako tradycjonalista na wigilijnym stole zamierzasz jednak postawić karpia, w święta Bożego Narodzenia miętusa i tak możesz wykorzystać do przygotowania innego dania jako wkładka mięsna do zupy czy farszu.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta