Reklama
Reklama

To najsłodsza odmiana pomidorów. Są jędrne i soczyste, ale mało kto je zna

Malinowe, koktajlowe, bawole serce - to właśnie te odmiany pomidorów królują w naszych kuchniach. Mało kto jednak słyszał o tych ananasowych, będących najsłodszą odmianą. Cechują się jędrnymi i soczystymi owocami, które można jeść na surowo jako zdrową przekąskę. Sprawdzą się też na kanapkach i w sałatkach.

Pokochasz pomidory ananasowe, zwłaszcza jeśli jesteś fanem bawolego serca. Ten produkt jest natomiast lepszy jakościowo, co wiąże się z wyższą ceną. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyhodować tę odmianę w przydomowym warzywniku czy nawet na balkonie. Jej owoce urzekają wyjątkowym smakiem, ale też konsystencją -  możesz je jeść dosłownie jak jabłko, a sok nie spłynie ci po dłoniach. 

Jak wygląda pomidor ananasowy i czym się wyróżnia?

Pomidory anansowe cechuje cienka skórka i gęsty miąższ o zwartej konsystencji. Nie mają pustych komór nasiennych w środku. Właśnie dlatego nie musimy się obawiać, że owoce będą wodniste. 

Im dojrzalszy jest ten pomidor, tym ma lepszy smak. Wtedy może ważyć nawet 250 g. Jeśli chcemy przyspieszyć proces jego dojrzewania, to wówczas warto umieścić go w torbie papierowej z jabłkiem albo bananem. 

Początkowo owoce tej odmiany wybarwiają się na żółto. Z czasem zaczynają nabierać różowawych pasków i rumieńców - w takiej postaci smakują najlepiej. Na pierwszy rzut oka przypominają spłaszczoną cebulę. Nie zawsze mają jednak ostro zakończone wierzchołki. Ich cechą charakterystyczną są natomiast podłużne rowki. 

Warto wspomnieć o właściwościach zdrowotnych pomidorów ananasowych. Zawierają witaminy: A, K oraz te z grupy B, a także minerały, tj. miedź, magnez i żelazo. Dostarczają również błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na odporność, pracę serca oraz kondycję skóry.

Smak pomidorów ananasowych i ich zastosowanie w kuchni

Pomidory ananasowe są mięsiste i słodkie. Ich zapach jest natomiast podobny do woni ananasa albo brzoskwini. 

Można jeść ich owoce bez żadnych dodatków, na surowo, jak jabłka. Wspaniale smakują na kanapce, ale też w owocowych sałatkach. Polecamy łączyć je z ananasami, brzoskwiniami, morelami czy śliwkami. Oczywiście do warzywnych wersji również będą pasować. 

Świetnie komponują się z serami, zwłaszcza z kozim i mozzarellą - podkreślają ich delikatny smak. Poza tym warto przygotować z nich sos do makaronu, orzeźwiające gazpacho albo pikantną salsę. 

Zobacz też:

O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy

Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy

Błyskawiczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Nie musisz nawet włączać piekarnika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa