To najprostsze ciasto na świecie. Wykorzystaj truskawki, póki jest na nie sezon
Trwa sezon na truskawki, które są jednymi z najbardziej uwielbianych owoców przez wiele osób. Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z nich pyszne ciasto, które zrobimy w kilka chwil. Przepis na nie jest banalnie prosty. Sprawdź, jak zrobić idealne truskawkowe ciasto, które pokochają wszyscy domownicy.
Ciasto z truskawkami nieodłącznie kojarzy się z okresem wiosenno-letnim. Dobrą informacją jest to, że każdy może przygotować samodzielnie ten pyszny wypiek, ponieważ prezentujemy łatwy przepis na deser, który można przyrządzić w zaledwie kilka chwil, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Podpowiadamy, jak zrobić proste ciasto z truskawkami.
Trwający sezon na truskawki to idealny moment, by wypróbować przepisy na desery stworzone z tych owoców. Sezon trwa zazwyczaj do końca czerwca lub lipca, jeśli plon jest obfity, więc nie mamy zbyt wiele czasu, aby nacieszyć się tym darem natury.
Wobec tego tym bardziej warto przygotować ciasto z truskawkami, aby wykorzystać te owoce w swojej kuchni. Co więcej, przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i nie potrzeba dużego doświadczenia w kuchni, ani specjalistycznych sprzętów, aby przygotować ten iście królewski deser.
Poniższy przepis na ciasto z truskawkami pozwoli nam przyrządzić niezwykle kruchy wypiek o intensywnym, owocowym smaku. Przygotowanie ucieranego ciasta jest bardzo proste, a owoce wystarczy wyczyścić i obrać z szypułek. W ten sposób powstanie idealnie kruchy deser ze słodkim posmakiem, sezonowych owoców, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czytaj również: Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd
Tak jak wspominaliśmy, przyrządzenie tego smacznego deseru nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Jest to prosty przepis na ciasto z truskawkami, dzięki któremu każdy może przygotować pyszny, sezonowy wypiek, którym zaskoczy i zachwyci swoich gości.
Do przyrządzenia ciasta, będziemy potrzebowali:
- 4 jajka,
- 500 g truskawek,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklankę cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 kostkę masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowywanie ciasta z truskawkami, zaczynamy od utarcia masła i cukru na jednolitą masę. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy do niej jajka i całość miksujemy. Do tak przygotowanej masy, dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Ponownie mieszamy, aż do pozbycia się wszelkich grudek. Ciasto wylewamy na blachę, a na jego wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Deser pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia