To najlepszy sos do klusek śląskich. Mąż będzie je jadł kilogramami
Mieszkańcy południowo-zachodniej Polski lubią podkreślać, że kluski śląskie bez sosu są jak święta bez choinki. Niby można je zjeść, ale nie są nawet w połowie tak dobre. To idealne dopełnienie smaku, dlatego koniecznie przygotuj ten dodatek do obiadu. Jeśli zrobisz go według sprawdzonej receptury, domownicy poproszą o niejedną dokładkę.
Sos pieczeniowy stanowi idealne dopełnienie klusek śląskich, kopytek czy ziemniaków. To prosty dodatek, który powstaje w parę chwil, a jednak Ślązakom często trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad.
Nie zrozumie tego ten, kto nie potrafi odpowiednio go przyrządzić, bo tylko odpowiednio przygotowany sos pieczeniowy, staje się ucztą dla zmysłów. Zrób go według poniższej receptury, a będzie idealnie gęsty, aromatyczny i zyska smak lepszy, niż z wielu drogich restauracji.
Może cię zainteresować: Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę
Sos pieczeniowy jest uwielbiany przez Polaków od setek lat. Nasi przodkowie wierzyli, że jest jednym z symboli dostatku, dlatego podawano go na ważnych uroczystościach rodzinnych. A i dziś wielu domach nie może zabraknąć go na niedzielnym czy świątecznym obiedzie.
Podobno kluski czy kopytka bez sosu pieczeniowego nie smakują tak samo, ale śmiało możesz go podawać także z kaszą, ryżem, makaronem czy zwykłymi tłuczonymi ziemniakami, jeśli masz taką ochotę. Najważniejsze, aby sos pieczeniowy był gęsty i miał głęboki, wyrazisty smak.
Czytaj również: Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku
Przygotowanie sosu pieczeniowego do klusek śląskich będzie proste jak bułka z masłem. Najpierw jednak musisz upewnić się, że w lodówce masz wszystkie niezbędne składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia.
Składniki na sos pieczeniowy:
- bulion mięsny/ warzywny - 350-400 ml
- masło - 30 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- śmietanka 30 proc. - 40 ml (nieobowiązkowo)
- pieczarki - wedle uznania (nieobowiązkowo)
- czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
- cebula suszona - 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz - wedle uznania
Mówi się, że najlepszy sos pieczeniowy jest ze składników po pieczeniu mięsa. Jeśli jednak akurat go nie przygotowywałaś, możesz zrobić ten dodatek do obiadu od podstaw, z bulionu, cebuli i paru innych składników.
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy od podstaw? Na początek wyciągnij z szafki mały garnuszek i rozpuść w nim masło na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło. Dorzuć trochę mąki i energicznie rozmieszaj ją po to, aby utworzyła się zasmażka. Do niej później powoli wlej bulion, cały czas mieszając zawartość garnka.
Chodzi o to, aby masa była gładka, jednolita i bez grudek. Kiedy mieszanina zgęstnieje, dodaj trochę sosu sojowego i musztardy dla głębszego smaku. Dodaj również sól, pieprz, czosnek i cebulę.
Na samym końcu dołóż śmietankę, aby poprawić kremowość sosu pieczeniowego i gotuj jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając. Później zalej kluski lub ziemniaki i mięso. Najlepiej smakuje na gorąco.
Zobacz też:
Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak
Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Zostało ci mięso z rosołu? Zrobisz z niego pyszny obiad dla całej rodziny