Reklama
Reklama

To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak

Karp gości na każdym stole wigilijnym. Tym razem skupimy się nie na samym przepisie na tę rybę, a na dodatkach do niej. Przyda się chrupiąca porcja witamin w postaci surówki idealnej do smażonego karpia. Sprawdź, z czego ją zrobić i jak podkręcić jej smak. 1 dodatek ma ogromne znaczenie.

Już niedługo zasiądziemy do wigilijnego stołu, na którym będą królować przeróżne smażone ryby, w tym niezwykle popularny karp. Jaka surówka będzie do niego najlepsza? Przedstawiamy przepisz na surówkę z kapusty kiszonej podkręconą 1 składnikiem

Składniki na surówkę z kapusty kiszonej do smażonego karpia

Kiszona kapusta wspaniale pasuje do smażonych ryb. Warto wzbogacić ją o kolejne, chrupiące warzywa. Mowa o marchewce i jabłku będącymi słodkimi dodatkami balansującymi kwaśny smak. Wyrazistość kiszonki podkreśla natomiast cebula. Nie zapominajmy o dodatku odrobiny zieleniny i dressingu w postaci oliwy łączącej całość. 

Do surówki z kiszonej kapusty warto dodać trochę soku z cytryny, który wzmacnia naturalną kwasowość kapusty. Do tego podkreśla aromat ziół i decyduje o wyrazistości smaku. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z kiszonej kapusty? Oto dokładna lista:

  • 500 g kiszonej kapusty;
  • 1 marchewka;
  • 1 jabłko;
  • 1 cebula;
  • 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • pieprz do smaku. 

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do smażonego karpia

Na początek przekładamy kiszoną kapustę na sitko, przepłukujemy ją pod bieżącą wodą i odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie drobno kroimy i umieszczamy w misce. 

W kolejnym kroku ścieramy marchewkę i jabłko na tarce o grubych oczkach i łączymy je z kiszoną kapustą. Potem drobno siekamy cebulę, zieleninę i również dorzucamy te dodatki do miski. 

Na koniec polewamy surówkę z kiszonej kapusty oliwą i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Z tak przygotowaną surówką z kiszonej kapusty podajemy smażonego karpia razem z ziemniakami albo z kaszą. 

Zobacz też:

Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne

Pierogi z takim farszem będą hitem świąt. Pierwszy raz o nich słyszę

​Rodzynki nie muszą tonąć w cieście. Wystarczy, że przed pieczeniem zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta