To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak
Karp gości na każdym stole wigilijnym. Tym razem skupimy się nie na samym przepisie na tę rybę, a na dodatkach do niej. Przyda się chrupiąca porcja witamin w postaci surówki idealnej do smażonego karpia. Sprawdź, z czego ją zrobić i jak podkręcić jej smak. 1 dodatek ma ogromne znaczenie.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnego stołu, na którym będą królować przeróżne smażone ryby, w tym niezwykle popularny karp. Jaka surówka będzie do niego najlepsza? Przedstawiamy przepisz na surówkę z kapusty kiszonej podkręconą 1 składnikiem.
Kiszona kapusta wspaniale pasuje do smażonych ryb. Warto wzbogacić ją o kolejne, chrupiące warzywa. Mowa o marchewce i jabłku będącymi słodkimi dodatkami balansującymi kwaśny smak. Wyrazistość kiszonki podkreśla natomiast cebula. Nie zapominajmy o dodatku odrobiny zieleniny i dressingu w postaci oliwy łączącej całość.
Do surówki z kiszonej kapusty warto dodać trochę soku z cytryny, który wzmacnia naturalną kwasowość kapusty. Do tego podkreśla aromat ziół i decyduje o wyrazistości smaku.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki z kiszonej kapusty? Oto dokładna lista:
- 500 g kiszonej kapusty;
- 1 marchewka;
- 1 jabłko;
- 1 cebula;
- 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- pieprz do smaku.
Na początek przekładamy kiszoną kapustę na sitko, przepłukujemy ją pod bieżącą wodą i odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie drobno kroimy i umieszczamy w misce.
W kolejnym kroku ścieramy marchewkę i jabłko na tarce o grubych oczkach i łączymy je z kiszoną kapustą. Potem drobno siekamy cebulę, zieleninę i również dorzucamy te dodatki do miski.
Na koniec polewamy surówkę z kiszonej kapusty oliwą i sokiem z cytryny. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowaną surówką z kiszonej kapusty podajemy smażonego karpia razem z ziemniakami albo z kaszą.
Zobacz też:
Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne
Pierogi z takim farszem będą hitem świąt. Pierwszy raz o nich słyszę
Rodzynki nie muszą tonąć w cieście. Wystarczy, że przed pieczeniem zrobisz to