To najlepsza pasta kanapkowa dla seniorów. Poprawia pamięć i chroni przed demencją
To, co jemy, jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Do takich wniosków nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Warto się zastanowić, co jeść, by poprawić pamięć i uchronić się przed demencją. Najlepszym sposobem będzie pasta kanapkowa dla seniorów. Poznaj przepis na ten pyszny dodatek do pieczywa.
Podstawą tego przepisu są zdrowe tłuszcze roślinne oraz pełnowartościowe białko. Warto jednak pamiętać o odpowiednim doprawieniu. Do przygotowania pasty kanapkowej dla seniorów będziesz potrzebować:
- 1 czerwoną cebulę,
- 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 250 g twarogu półtłustego,
- sól, pieprz.
To właśnie orzechy włoskie, jako źródło kwasu alfalinolenowego oraz kwasów EPA, chronią nasz mózg przed stresem oksydacyjnym, który przyspiesza jego starzenie.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Zacznij od pokrojenia czerwonej cebuli oraz posiekania natki pietruszki i orzechów włoskich. Jeśli nie chcesz zbyt ostrego smaku pasty, możesz po pokrojeniu przelać ją wątkiem na sitku. Następnie do większej miski przełóż twaróg i rozgnieć go delikatnie widelcem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Dorzuć pokrojoną cebulę, olej z orzechów włoskich, natkę pietruszki oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta kanapkowa dla seniorów będzie dla ciebie zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu naturalnego. Przypraw solą i pieprzem, podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz też:
Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki
To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha
Bryja smakuje lepiej od puddingu, makowca i galaretki. W PRL-u była hitem Wigilii