To jogurtowe ciasto z miodem to smak jesieni. Banalne, a smakuje jak z cukierni
Nie każdy lubi jesień. Chłodne dni dają się we znaki wielu osobom. Na szczęście można poprawić sobie humor kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem jogurtowego ciasta z miodem. Zrobisz je szybko ze składników, które na pewno już masz w kuchni.
Jesienią zazwyczaj zajadamy się wypiekami z jabłkami, śliwkami albo gruszkami. O tej porze roku warto również zrobić jogurtowe ciasto z miodem, bo jest lekkie, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Będzie w sam raz jako jesienny deser do gorącej herbaty.
Składnikiem, który robi robotę w tym cieście, jest jogurt. To właśnie dzięki niemu wypiek wychodzi wilgotny, a jedocześnie lekki ze względu na zastosowanie spulchniaczy.
To ciasto ma słodki smak, który nadaje mu miód. Nie dodajemy go do masy, a smarujemy nim wierzch ciasta. Za sprawą tego dodatku skórka wypieku będzie błyszcząca i aromatyczna.
Najlepiej sprawdzi się łagodny i jasny miód np. wielokwiatowy albo lipowy. Można też sięgnąć po miód wrzosowy, jeśli zależy nam na głębszym aromacie. Unikajmy natomiast tych o wyrazistym, ostrym smaku. Mowa o miodzie gryczanym oraz leśnym spadziowym.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia jogurtowego ciasta z miodem? Oto lista:
- 3 jajka;
- 330 g jogurtu naturalnego;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżki płynnego miodu;
- 1 łyżka wody;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żeby zrobić jogurtowe ciasto z miodem, na początek ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dolewamy do niej ekstrakt z wanilii.
W kolejnym kroku do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy suche składniki i wsypujemy je do masy jajecznej. Wlewamy też jogurt naturalny i olej - całość mieszamy krótko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu smarujemy jego wierzch miodem zmieszanym z wodą.
Zobacz też:
To najlepsza śmietana do zupy grzybowej. Podkreśla smak i konsystencję
Robisz to z pieczarkami przed smażeniem? To dlatego kiepsko smakują