To ciasto zrobisz w 30 minut bez włączania piekarnika. Rozpływa się w ustach
Ciasta bez pieczenia robią prawdziwą konkurencję tym z piekarnika. Ich przygotowanie często zajmuje mniej czasu. Trzeba jedynie poczekać, aż stężeją w lodówce. Tym razem przedstawiamy przepis na zimny deser ze słodkimi, sezonowymi owocami w galaretce, przykrytymi puszystą śmietanką.
Szukasz przepisu na proste, a jednocześnie efektowne ciasto bez pieczenia? W takim razie zrób lekki, brzoskwiniowy deser, który aż rozpływa się w ustach. Wychodzi lekki i wygląda jak z najlepszej cukierni. Będzie idealny do niedzielnej, popołudniowej kawy. Sprawdź prosty przepis.
We wrześniu jest wysyp brzoskwiń na drzewach. Wczesną jesienią kupimy je w sklepach w dobrej cenie. Warto więc wykorzystać te sezonowe owoce w kuchni, zwłaszcza do wypieków i ciast bez pieczenia.
Do deseru z tego przepisu brzoskwinie muszą być jędrne i soczyste. Potem trzeba odpowiednio je przygotować...
Na początek obierz skórkę z tych sezonowych owoców. W tym celu natnij je, a potem zanurz we wrzątku na 20 sekund. Potem włóż brzoskwinie do zimnej wody, a bez problemu pozbędziesz się skórki. Na koniec wystarczy pokroić miąższ na małe kawałki.
Nie nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć brzoskwiń z syropu. Wówczas ominie cię powyższy proces z usuwaniem skórki. W tym przypadku należy jedynie odsączyć owoce z zalewy i pokroić je w kostkę.
Składniki:
- 700 g brzoskwiń;
- 300 g śmietanki 30 proc.;
- 150 g biszkoptów;
- 2 galaretki brzoskwiniowe;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Żeby zrobić ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami, na początek wymieszaj galaretki z 750 ml wrzącej wody. Odstaw je do wystudzenia.
W kolejnym kroku na dno tortownicy z folią spożywczą wyłóż biszkopty. Z kolei pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszaj z tężejącą galaretką i wylej całość na ciastka. Deser wstaw do lodówki, żeby stężał.
Następnie wymieszaj żelatynę w rondelku w 3 łyżkach wody, podgrzewaj ją do momentu, aż się rozpuści i odstaw do wystudzenia. Zacznij ubijać dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem waniliowym. Potem wlej do niej tężejącą żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj. Na koniec wyłóż tę ostatnią warstwę na galaretkę.
Tak przygotowane ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu dobrze stężeje, a składniki przegryzą się ze sobą.
Zobacz też:
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Mielone będą pulchne i soczyste, że palce lizać. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To smarowidło do chleba zastąpi masło. Jelita będą po nim pracować na medal