To ciasto z rabarbarem nie ma sobie równych. Jest pyszne i proste do zrobienia
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten kwaskowaty owoc w kuchni, m.in. do różnych wypieków. Tym razem podajemy przepis na najprostsze ciasto z rabarbarem, które przygotujemy w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić najlepszy placek rabarbarowy. Z jego wykonaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
Nie dla wszystkich są skomplikowane wypieki, zajmujące mnóstwo czasu. Początkujący cukiernicy wolą proste i szybkie ciasta, które dodatkowo będą zachwycać swoim wyglądem i smakiem. Właśnie taki jest placek rabarbarowy. Wychodzi puszysty, wilgotny o delikatnie kwaskowatym smaku. Będzie idealny do popołudniowej kawy.
Puszysty i wilgotny placek zrobimy z popularnych składników, które na pewno mamy w kuchni. W tym przepisie wykorzystujemy soczyste, kwaskowate łodygi rabarbaru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć innych sezonowych owoców np. truskawek.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placka rabarbarowego? Oto lista:
- 300 g rabarbaru;
- 200 g masła;
- 240 g mąki pszennej;
- 100 - 200 g cukru (możemy dowolnie regulować słodycz ciasta)
- 10 g proszku do pieczenia;
- 5 jajek;
- szczypta soli.
Żeby zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem, na początek rozpuszczamy i studzimy masło, a potem oddzielamy białka od żółtek. Przelewamy je do naczynia, dosypujemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie.
W kolejnym kroku do masy białkowej dodajemy partiami cukier, nie przestając ubijać całości. Miksujemy ją do powstania sztywnej piany. Potem dolewamy do niej stopniowo po 1 żółtku i wszystko powoli mieszamy.
Na koniec dosypujemy jeszcze przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką. Z kolei rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na kawałki.
Ciasto przelewamy do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Jej boki lekko natłuszczamy masłem. Na wierzch równomiernie rozkładamy kawałki rabarbaru.
Placek rabarbarowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć go cukrem pudrem.
Zobacz też:
Poprawia pamięć i może chronić przed demencją. Seniorzy powinni zaprzyjaźnić się z tą przyprawą
Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi
Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza