Reklama
Reklama

To ciasto z rabarbarem nie ma sobie równych. Jest pyszne i proste do zrobienia

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten kwaskowaty owoc w kuchni, m.in. do różnych wypieków. Tym razem podajemy przepis na najprostsze ciasto z rabarbarem, które przygotujemy w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić najlepszy placek rabarbarowy. Z jego wykonaniem poradzi sobie dosłownie każdy.

Nie dla wszystkich są skomplikowane wypieki, zajmujące mnóstwo czasu. Początkujący cukiernicy wolą proste i szybkie ciasta, które dodatkowo będą zachwycać swoim wyglądem i smakiem. Właśnie taki jest placek rabarbarowy. Wychodzi puszysty, wilgotny o delikatnie kwaskowatym smaku. Będzie idealny do popołudniowej kawy. 

Składniki na placek rabarbarowy

Puszysty i wilgotny placek zrobimy z popularnych składników, które na pewno mamy w kuchni. W tym przepisie wykorzystujemy soczyste, kwaskowate łodygi rabarbaru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć innych sezonowych owoców np. truskawek. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placka rabarbarowego? Oto lista:

  • 300 g rabarbaru;
  • 200 g masła;
  • 240 g mąki pszennej;
  • 100 - 200 g cukru (możemy dowolnie regulować słodycz ciasta)
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • 5 jajek;
  • szczypta soli. 

Prosty i szybki przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem

Żeby zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem, na początek rozpuszczamy i studzimy masło, a potem oddzielamy białka od żółtek. Przelewamy je do naczynia, dosypujemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie. 

W kolejnym kroku do masy białkowej dodajemy partiami cukier, nie przestając ubijać całości. Miksujemy ją do powstania sztywnej piany.  Potem dolewamy do niej stopniowo po 1 żółtku i wszystko powoli mieszamy. 

Na koniec dosypujemy jeszcze przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką. Z kolei rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na kawałki. 

Ciasto przelewamy do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Jej boki lekko natłuszczamy masłem. Na wierzch równomiernie rozkładamy kawałki rabarbaru.

Placek rabarbarowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć go cukrem pudrem

Zobacz też:

​Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju

Zamiast wylewać, dodaj do marynaty na grilla. Nietypowy dodatek podkręci smak potraw

Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta