Reklama
Reklama

To ciasto z rabarbarem nie ma sobie równych. Jest pyszne i proste do zrobienia

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten kwaskowaty owoc w kuchni, m.in. do różnych wypieków. Tym razem podajemy przepis na najprostsze ciasto z rabarbarem, które przygotujemy w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić najlepszy placek rabarbarowy. Z jego wykonaniem poradzi sobie dosłownie każdy.

Nie dla wszystkich są skomplikowane wypieki, zajmujące mnóstwo czasu. Początkujący cukiernicy wolą proste i szybkie ciasta, które dodatkowo będą zachwycać swoim wyglądem i smakiem. Właśnie taki jest placek rabarbarowy. Wychodzi puszysty, wilgotny o delikatnie kwaskowatym smaku. Będzie idealny do popołudniowej kawy. 

Składniki na placek rabarbarowy

Puszysty i wilgotny placek zrobimy z popularnych składników, które na pewno mamy w kuchni. W tym przepisie wykorzystujemy soczyste, kwaskowate łodygi rabarbaru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć innych sezonowych owoców np. truskawek. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placka rabarbarowego? Oto lista:

  • 300 g rabarbaru;
  • 200 g masła;
  • 240 g mąki pszennej;
  • 100 - 200 g cukru (możemy dowolnie regulować słodycz ciasta)
  • 10 g proszku do pieczenia;
  • 5 jajek;
  • szczypta soli. 

Prosty i szybki przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem

Żeby zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem, na początek rozpuszczamy i studzimy masło, a potem oddzielamy białka od żółtek. Przelewamy je do naczynia, dosypujemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie. 

W kolejnym kroku do masy białkowej dodajemy partiami cukier, nie przestając ubijać całości. Miksujemy ją do powstania sztywnej piany.  Potem dolewamy do niej stopniowo po 1 żółtku i wszystko powoli mieszamy. 

Na koniec dosypujemy jeszcze przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką. Z kolei rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy na kawałki. 

Ciasto przelewamy do tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Jej boki lekko natłuszczamy masłem. Na wierzch równomiernie rozkładamy kawałki rabarbaru.

Placek rabarbarowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć go cukrem pudrem

Zobacz też:

Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce

Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta