Reklama
Reklama

To ciasto z jagodami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera

Rozpoczął się sezon na jagody. Warto wykorzystać te słodko-kwaśne owoce, pachnące lasem w kuchni. Idealnie sprawdzą się w wypiekach. Tym razem przedstawiamy przepis na proste ciasto jagodowe, które przygotujesz dosłownie w 10 minut - bez zagniatania, bez ubijania, a jedynie za pomocą łyżki.

Wielkimi krokami zbliża się weekend. Warto więc już teraz zaplanować deser do popołudniowej, niedzielnej kawy. Goście będą zachwyceni puszystym, wilgotnym ciastem z jagodami i kruszonką. Co ciekawe, wypiek pięknie wyrasta, mimo że nie używamy drożdży. Sprawdź prosty przepis. 

Puszyste ciasto z jagodami - o czym należy pamiętać podczas jego przygotowywania?

W tym przepisie na puszyste ciasto z jagodami wszystko należy robić szybko, podobnie jak w trakcie przygotowywania muffin. Mieszaj więc składniki tylko do ich połączenia. Użyj łyżki lub widelca, mikser jest natomiast zbędny. 

Koleją, ważną zasadą jest wcześniejsze wyjęcie produktów z lodówki. Wystarczy zrobić to na godzinę przed przygotowywaniem deseru. Jajka i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku wyjdzie zakalec. 

Na koniec najprzyjemniejsza część, czyli układanie jagód na placku i obsypywanie go kruszonką. Całość warto oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis na puszyste ciasto z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3/4 szklanki śmietany; 
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki zimnego masła;
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo:

  • 500 g jagód.

Przygotowanie:

Najpierw zrób kruszonkę: wyrób gładkie ciasto z mąki, masła i cukru. Następnie owiń je folią i wstaw do lodówki. 

W kolejnym kroku przygotuj ciasto. W tym celu na początek wsyp do miski suche składniki, czyli przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj je łyżką, a następnie dolej śmietanę, olej i wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj tak, żeby połączyć wszystkie produkty. 

Tak przygotowaną masę przelej do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj jej wierzch i wyłóż jagody. Potem obsyp owoce kruszonką, rozcierając ją w palcach. 

Ciasto z jagodami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, do suchego patyczka

Zobacz też:

Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, że może być tak smaczna

Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg

Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta