To ciasto z jagodami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera
Rozpoczął się sezon na jagody. Warto wykorzystać te słodko-kwaśne owoce, pachnące lasem w kuchni. Idealnie sprawdzą się w wypiekach. Tym razem przedstawiamy przepis na proste ciasto jagodowe, które przygotujesz dosłownie w 10 minut - bez zagniatania, bez ubijania, a jedynie za pomocą łyżki.
Wielkimi krokami zbliża się weekend. Warto więc już teraz zaplanować deser do popołudniowej, niedzielnej kawy. Goście będą zachwyceni puszystym, wilgotnym ciastem z jagodami i kruszonką. Co ciekawe, wypiek pięknie wyrasta, mimo że nie używamy drożdży. Sprawdź prosty przepis.
W tym przepisie na puszyste ciasto z jagodami wszystko należy robić szybko, podobnie jak w trakcie przygotowywania muffin. Mieszaj więc składniki tylko do ich połączenia. Użyj łyżki lub widelca, mikser jest natomiast zbędny.
Koleją, ważną zasadą jest wcześniejsze wyjęcie produktów z lodówki. Wystarczy zrobić to na godzinę przed przygotowywaniem deseru. Jajka i śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku wyjdzie zakalec.
Na koniec najprzyjemniejsza część, czyli układanie jagód na placku i obsypywanie go kruszonką. Całość warto oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- 3/4 szklanki śmietany;
- 3/4 szklanki oleju;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki zimnego masła;
- 1 łyżka cukru.
Dodatkowo:
- 500 g jagód.
Przygotowanie:
Najpierw zrób kruszonkę: wyrób gładkie ciasto z mąki, masła i cukru. Następnie owiń je folią i wstaw do lodówki.
W kolejnym kroku przygotuj ciasto. W tym celu na początek wsyp do miski suche składniki, czyli przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj je łyżką, a następnie dolej śmietanę, olej i wbij jajka. Całość ponownie wymieszaj tak, żeby połączyć wszystkie produkty.
Tak przygotowaną masę przelej do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj jej wierzch i wyłóż jagody. Potem obsyp owoce kruszonką, rozcierając ją w palcach.
Ciasto z jagodami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Zobacz też:
Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, że może być tak smaczna
Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg
Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz