Reklama
Reklama

To ciasto możesz jeść na okrągło nawet na diecie. Fani sernika będą zachwyceni

Jesteś na diecie, a często masz ochotę na swój ulubiony sernik? Zastąp go małokalorycznym skyrnikiem, którego prosty skład sprawia, że możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Ten wypiek zachwyca nie tylko smakiem, ale i lekką, puszystą konsystencją. Sprawdź prosty przepis.

Każdego z nas od czasu do czasu nachodzi  ochota na coś słodkiego. Wiele osób nie może oprzeć się sernikowi. Niestety mielony twaróg, masło, cukier, a często też śmietana to dość kaloryczne połączenie. Tego samego nie można powiedzieć o skyrniku. Poznaj to pyszne i zdrowe ciasto, które zachwyci podniebienie niejednego fana sernika. 

Składniki na skyrnik. Nie ma w nim ani jednego grama cukru

Skyrnik zyskuje coraz większą popularność w polskiej kuchni. Stał się lżejszą wersją sernika. Jego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest jogurt typu islandzkiego - skyr. Pozostałe produkty są łatwo dostępne.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia skyrnika? Oto dokładna lista:

  • 800 g naturalnego skyr;
  • 120 g ksylitolu;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli.

Przepis na skyrnik. Przygotujesz go w kilka chwil

Żeby zrobić skyrnik, na początek ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Potem dodajemy ksylitol i kontynuujemy ubijanie do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

W kolejnym kroku w osobnej misce łączymy za pomocą miksera skyr, budyń, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Następnie stopniowo dodajemy do niej ubite wcześniej białka. Wszystko przelewamy do formy, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

Skyrnik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. 

Z czym podawać skyrnik?

Wierzch skyrnika możemy udekorować listkami mięty i ulubionymi owocami. Do tego ciasta pasują borówki, maliny, truskawki, wiśnie, śliwki. Większe owoce musimy pokroić na mniejsze kawałki. 

Ten wypiek warto również ozdobić owocową galaretką albo polewą czekoladową. Możemy dodatkowo obsypać go posiekanymi orzechami. Dobrze smakuje oprószony cukrem pudrem tuż przed podaniem. 

Zobacz też:

Możesz ugotować makaron bez wody. Dzięki temu przygotujesz obiad znacznie szybciej

Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut

Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta