Reklama
Reklama

To ciasto było prawdziwym hitem w PRL-u. Nie mogło zabraknąć go na rodzinnych spotkaniach

W PRL-u na stołach królowały konkretne ciasta, bez których nie mogły obejść się rodzinne spotkania. Tak też było z zapomnianym dziś ciastem ambasador. Warto przypomnieć sobie przepis na ten wypiek - stanowi połączenie delikatnego, ciemnego biszkoptu, puszystego kremu i soczystych brzoskwiń. Zaskocz swoją rodzinę i zaserwuj ten deser przy najbliższej okazji - nie skończy się na jednym kawałku.

Chcesz zrobić przekładane ciasto? Cofnij się do czasów PRL-u i przygotuj zapomnianego ambasadora. Przepis wymaga trochę pracy, jednak ten wypiek nie jest trudny w wykonaniu. Być może masz już recepturę w swoim starym zeszycie. Jeśli jednak nie, to już spieszymy z pomocą. 

Ciasto ambasador - składniki na biszkopt i krem

Ciasto ambasador idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, święta czy inne ważne uroczystości. Można też zaserwować je do niedzielnej kawy. Powstało wiele wersji tego wypieku np. taki z galaretką, jednak prezentujemy tradycyjny przepis. Zacznijmy od składników - jakich produktów potrzebujemy?

Składniki na biszkopt:

  • 10 jajek;
  • 10 łyżek mąki pszennej;
  • 12 łyżek cukru;
  • 4 łyżki kakao;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 2 kostki masła;
  • 2 opakowania budyniów waniliowych;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • 3 szklanki mleka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 12 połówek brzoskwiń z syropu.

Przepis na ciasto ambasador

Żeby zrobić ciasto ambasador, na początek przygotowujemy biszkopt. W tym celu oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem do momentu, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, nie przestając ubijać masy. W kolejnym kroku przesiewamy do niej kakao z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec przelewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do przestudzenia. 

Później przystępujemy do robienia kremu. Rozpuszczamy proszek budyniowy w 1 szklance mleka, natomiast resztę zagotowujemy. Potem dodajemy do zagotowanego mleka budyń oraz cukier waniliowy i całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy. 

Następnie rozcieramy masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy do niego przestudzoną masę budyniową. Odkładamy z niej 1/3 i dorzucamy do większej części pokrojone w kostkę brzoskwinie

Biszkopt przekrawamy tak, żeby powstały 3 warstwy i przekładamy je większą częścią masy, a na wierzchu ciasta ambasador rozprowadzamy pozostały krem bez brzoskwiń. Na koniec dekorujemy wypiek orzechami. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężał. 

Zobacz też:

Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste

​Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni

Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta