Reklama
Reklama

Ten syrop w PRL-u robiła każda babcia. Pomaga zwalczać jesienne przeziębienie

Jesienią często zmagamy się z przeziębieniami. Aby poradzić sobie z pierwszymi objawami choroby i podnieść odporność powinniśmy regularnie pić syrop, który w PRL-u stosowało się w wielu polskich domach. W październiku warto wyciągnąć go ze spiżarni, ponieważ w chłodniejsze dni pomaga przy wielu uciążliwych dolegliwościach.

Syrop z młodych pędów sosny w PRL-u był powszechnie stosowany na wsparcie odporności czy walkę z pierwszymi objawami przeziębienia. Dziś stosują go nieliczni - szczególnie starsi Polacy, a to przecież skarbnica witamin. 

Warto po niego sięgać profilaktycznie zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, aby wzmocnić swój organizm, w okresie, w którym ten najbardziej potrzebuje ochrony. Wyjaśniamy więc, na co pomaga syrop z pędów sosny i podpowiadamy, jak przygotować go samodzielnie.

Syrop z pędów sosny – właściwości. To skarbnica witamin, które wesprą organizm jesienią

Syrop z pędów sosny przygotowuje się zazwyczaj w maju, jednak to właśnie jesienią może być najbardziej przydatny. Biegnij po niego do babcinej spiżarni, póki inne wnuki nie zdążyły jeszcze wyzbierać wszystkich zapasów. Ma bowiem cenne właściwości.

Syrop z pędów sosny zawiera naturalne gorycze pozytywnie oddziałujące na trawienie czy układ pokarmowy. Ma w swoim składzie witaminę C, flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym czy przeciwzapalnym. Młode pędy sosnowe zawierają także olejki eteryczne wspierające układ oddechowy.

Może cię zainteresować: Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty

Na co pomaga syrop z pędów sosny? Ma wiele cennych zastosowań

Na co pomaga syrop z pędów sosny? Jego picie może okazać się pożyteczne podczas walki z suchym kaszlem. Niewykluczone, że ułatwi odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. 

Ten naturalny lek przynosi także ulgę przy osłabieniu i dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Syrop z sosny bardzo często zaleca się podawać na chrypkę, ból gardła czy katar, a to i tak nie wszystko. Jesienią warto pić 1 łyżeczkę syropu z pędów sosny 2 razy dziennie.

Czytaj również: Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa

Jak przygotować syrop z pędów sosny? Babciny przepis jest najlepszy

Przygotowanie syropu z pędów sosny według starego babcinego przepisu nie jest skomplikowane. Wystarczy nazbierać 1 kilogram świeżych pędów sosny, ułożyć je warstwami w dużym naczyniu (najlepiej w szklanym słoju). 

Każdą z warstw zasypać trzeba cukrem, a później przykryć słoik gazą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 6 tygodni, aż pędy puszczą sok. Gdy syrop będzie gotowy, trzeba go przelać do mniejszych słoiczków lub butelek i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy, spiżarni lub garażu. 

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie