Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny
Jabłka to nie tylko najczęściej spożywane owoce w Polsce, ale także produkty, które głównie kojarzą się obcokrajowcom z naszym krajem. Możemy z nich przygotować wiele dań, choć najpyszniejsze są ciasta. Poznaj przepis na jabłecznik z masą budyniową, który będzie hitem w polskich kuchniach tej jesieni.
Wykorzystanie jabłek w kuchni to nie tylko gwarancja świetnego smaku i aromatu. Te owoce mają wiele właściwości zdrowotnych — są przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.
Do przygotowania najpyszniejszego jabłecznika z budyniem potrzebnych będzie:
- 1,5 kg jabłek (ok. 6 dużych sztuk)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 125 ml mleka (½ szklanki)
- 120 g masła oraz do wysmarowania blachy
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- bułka tarta do posypania blaszki
Mleko i jaja wyjmij z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, żeby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuść w rondelku i lekko wystudź.
Jabłka umyj, osusz i obierz ze skórki. Pokrój je w dość sporą kostkę, wrzucić do miski i zasyp cukrem. Do jabłek dodaj przyprawy — cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
W drugiej misce umieść przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia, a także budyń. Do sypki składników dodaj roztopione masło, a także jaja i mleko. Przy użyciu miksera połącz składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsta — dodaj trochę więcej mleka.
Do formy z masłem i bułką tartą wrzuć pokrojone i obsypane cukrem jabłka. Owoce zalej masą budyniową. Ciasto lekko wymieszaj, by jabłka były całe oblepione. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Jabłecznik z budyniem najlepiej podawaj ciepły z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Wybór jabłek do jabłecznika zależy przede wszystkim od... twoich upodobań smakowych. Jeśli wolisz słodkie owoce w cieście, wybierz papierówkę (krucha i delikatna), ligola (nadają korzenny posmak), championa (soczyste i aromatyczne) lub lobo (soczyste i kruche). Dla koneserów równowagi smaku poprzez dodanie kwaśnych owoców najlepiej sprawdzą się jabłka odmian antonówka oraz szara reneta. Zwróć również uwagę na jakość owoców — wybieraj te twarde i bez stłuczeń. Dzięki temu masz pewność, że jabłecznik z budyniem za każdym razem wyjdzie idealny.
Zobacz też:
Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo